Čo je to ródium? 5 dôvodov, prečo si vybrať ródiované šperky

Ródium je striebristo biely kov, ktorý je tvrdší ako zlato a skvele odoláva korózii. Zaujme svojím extrémnym leskom, pretože odráža až 80 % svetla. Ródium sa získava ako vedľajší produkt pri ťažbe platiny a spoločne tvoria skupinu ľahkých platinových kovov, kam patrí ešte irídium, ruténium, osmium a paládium. Je to tak vzácny kov, že jeho cena môže byť až o 25-násobok vyššia ako cena zlata.

Na čo sa ródium používa?

K úprave najrôznejších kovových povrchov. Ródiovanie, čiže poťahovanie kovu tenkou vrstvou ródia, sa začalo využívať už v 30. rokoch minulého storočia, kedy sa ródiom poťahovali nielen šperky, ale napríklad zapaľovače a kovové časti písacích potrieb. Dnes sa využíva v šperkárstve, ale aj v ďalších priemyselných odvetviach pri výrobe automobilov, osvetlenia alebo napríklad zrkadiel.

Rhodium

Ródiované striebro, zlato alebo platina?

Vrstvou ródia môžeme opatriť akékoľvek šperky zo zlata, platiny, striebra alebo inej zliatiny. Ródiované šperky sú oveľa lesklejšie, odolnejšie pred koróziou aj mechanickým poškodením ako tie, ktorým vrstva ródia chýba. Ródium má celý rad benefitov, tak poďte objaviť tie najdôležitejšie:

  1. Ródiované šperky dlhšie vydržia

    Ródium funguje ako akýsi ochranný štít na povrchu vášho šperku. Napríklad striebro je mäkké a na vzduchu oxiduje, čo vedie k jeho sčernaniu. Naopak ródiované striebro nekoroduje a je ďaleko lesklejšie. Ródiované strieborné šperky sú navyše vďaka extra vrstve vzácneho kovu pevnejšie, takže sa nemusíte báť ani ich poškriabania.

  2. Ródium pridáva šperkom na kráse

    Pokovanie ródiom dodáva šperkom nielen vysoký lesk, ale aj dokonalú striebristo bielu farbu. Prirodzený odtieň bieleho zlata je sám o sebe svetložltý a práve vďaka použitiu ródia získame žiadúci ľadovo chladivý odtieň.

  3. Ródiované šperky sú hypoalergénne

    Trpíte alergiou na prímesi drahých kovov ako je nikel, meď alebo mosadz? Určite sa zamerajte na výber šperkov z kvalitného, minimálne 14karátového, zlata či platiny. A nezabudnite ani na ródium, ktoré je 100% hypoalergénne. Ak sa napríklad vyhýbate striebru kvôli alergii, vďaka ródiovaniu už nemusíte. Navyše, v našej ponuke nájdete iba ródiované strieborné šperky.

  4. Ródiované šperky sa ľahko udržujú

    Naozaj nie je potrebná žiadna špeciálna starostlivosť. Ródiované šperky stačí pravidelne utrieť mäkkou handričkou na šperky a raz za čas je umyť jemným mydlom a vodou.

  5. Umocní krásu diamantov

    Diamanty a ostatné drahokamy zasadené vo vysoko lesklom ródiovanom kove vyzerajú ešte trblietavejšie a iskrivejšie než v skutočnosti.

Rhodium

Môže sa ródium opotrebovať?

Áno, vrstva ródia sa opotrebováva a je potrebné ju po nejakej dobe obnoviť, pretože šperk postupne stráca svoj lesk, odolnosť, ale aj hypoalergénne vlastnosti. Ako dlho vám vrstva ródia na šperku vydrží závisí na jej hrúbke a tiež na tom, ako často konkrétny šperk nosíte. Ak ale chcete predĺžiť jej výdrž, zložte si šperk pred každým umývaním, odličovaním, použitím laku na vlasy alebo parfumu a určite ho nenoste pri kúpaní v bazéne ani v mori. Vďaka tomu šperk nepríde do kontaktu s látkami, ktoré vedú k odieraniu a blednutiu vrstvy ródia.

Rhodium

Tiež nezabudnite ródiovaný šperk skladovať v uzavretej nádobe, najlepšie v šperkovnici alebo v originálnej krabičke. Rozhodne ho nenechávajte na priamom slnečnom svetle, pretože aj tým sa ródium opotrebováva.

Zistili ste, že váš šperk od Eppi potrebuje novú vrstvu ródia? V rámci čistenia šperkov raz ročne obnovujeme aj vrstvu ródia na všetkých šperkoch zo striebra a bieleho zlata. Tak nás neváhajte kontaktovať a my vám radi pomôžeme. :)

Newsletter

Okrem článkov ponúkame aj množstvo akcií, zliav a súťaží.

Chcete o nich vedieť ako prvý? Stačí sa prihlásiť k nášmu newsletteru.

Emailovú adresu ste nezadali správne.

Musíte súhlasiť s podmienkami.

Témy, o ktorých píšeme

  • Čítať túto tému

    Všetko o šperkoch

  • Čítať túto tému

    Zásnuby

  • Čítať túto tému

    Všetko o svadbe

  • Čítať túto tému

    Ako na darčeky