Osadenie v štýle "illusion"

Svet klenotníkov je plný trblietavých záhad a neustále sa vyvíja. Majstri svojho remesla nás prekvapujú dômyselnými spôsobmi, ktoré robia z predtým nedostupných drahých kameňov a šperkov niečo, čo nie je určené len vyvoleným z kráľovských rodín. Bežne dnes nosíme elegantné perlové náhrdelníky aj klasické a originálne prstienky s diamantmi. Dnes spolu poodhalíme rúšku zlatníckeho tajomstva a zoznámme sa s typom osadenie kameňa zvaným illusion setting či miracle plate.

Čo je to illusion setting?

Illusion setting by sme mohli jednoducho definovať ako typ krapnového osadenia, ktoré vsadenému diamantu opticky pridáva na veľkosti a brilanciu. Predstavte si menší kameň obklopený brúseným lemom z drahého kovu, ktorý sa pri pohľade z diaľky javí väčší.

Kúsky z histórie

Hovoríte si, že ide o moderný typ osadenia kameňa? Nenechajte sa pomýliť. Illusion setting sa pripisuje Francúzovi Oscarovi Massinovi, ktorý sa narodil v roku 1829 v Liège. Vyučil sa zlatníkom a v 50. rokoch 19. storočia sa presadil v Paríži. Vymyslel a vytvoril spôsob zasadenia, ktoré zdôrazňuje viditeľnú časť diamantu.

Diamantové náušnice
Vďaka osadenie v štýle "illusion" vyzerá drahokam v šperku väčší, než v skutočnosti je...
Diamantové náušnice
...túto ilúziu spôsobuje špeciálne brúsený kovový lem s krapnami.

Prečo si zaobstarať šperk v tomto osadení?

Jednoducho preto, že solitérny diamant sa za zlomok nákladov zdá väčší. V porovnaní s klasickým klenotom s jediným kameňom získate veľa muziky za málo peňazí. Ušľachtilý kov navyše pomáha diamant chrániť pred poškodením.

Pri vymýšľaní náušníc, prstienkov, náramkov alebo príveskov v tomto osadení sa uplatní zlatníkova kreativita. Môžete si tak byť istí, že dostanete vskutku jedinečný kúsok.

Prečo illusion setting pristane ZÁSNUBNÝM PRSTEŇOM?

Toto osadenie funguje na podobnom princípe ako hroznové osadenie (cluster setting), kedy sú diamanty umiestnené tesne k sebe tak, že evokujú jediný veľký kameň. U illusion setting sú ďalšie kamene šikovne nahradené kovovým lemom a krapnami, ktoré sú čisto dekoratívne. Iste si viete predstaviť, že takýto druh zásnubného prstienka je finančne oveľa dostupnejší ako model s veľkým solitérom, hoci na prvý pohľad môže vyzerať rovnako.

Solitaire prsteň s lab-grown diamantom
Zásnubný prsteň s týmto osadením je finančne oveľa dostupnejšie...
Zásnubný prsteň s lab-grown diamantom
...hoci na prvý pohľad vyzerá takmer rovnako ako prsteň so solitérnym diamantom.

Kedy zvoliť illusion setting?

  • Keď chcem veľký kameň a mám obmedzený rozpočet,
  • Keď túžim po prepracovanom a jedinečnom kúsku,
  • Keď hľadám prstienok, ktorý sa ľahko udržiava.
Tip: Pri výbere zásnubného prsteňa vždy voľte obrúčky zo zlata, a nie zo striebra, ktoré je náchylnejšie k poškriabaniu a poškodeniu.

Niečo zaujímavé na záver

  • Illusion setting najlepšie vynikne pri bielom kove. Zamerajte sa preto na biele zlato a platinu.
  • Nemýľte si illusion setting s tension setting (tlakové osadenie), u ktorého sa kameň v kove akoby vznáša.
  • Za určitú podskupinu illusion setting možno považovať cluster setting (hroznové osadenia). Diamant je zdôraznený kovovými krapinami a ilúziu väčšieho kameňa podčiarkuje strapec menších kamienkov uchytených tesne vedľa seba.
  • Illusion setting je populárny u vintage dizajnov, ktoré sú dôkazom toho, že nadaný zlatník dokáže aj z malého diamantu vyčarovať úchvatný šperk.
  • O. Massin celkovo ovplyvnil vzhľad secesných šperkov. Vypiloval techniky tremblant a pampille, ktoré sa aj v súčasnosti premietajú do diela klenotníkov u Nouveau Cartiera a Tiffanyho.
  • Zásnubné prstienky s diamantmi osadenými v štýle "illusion" sa v Spojených štátoch niekedy označujú ako "sparkle cut wedding rings" čiže "svadobné prstene v iskrivom bruse".
  • Osadenie v štýle "illusion" sa anglicky často nazýva aj "miracle plate", teda "zázračný pliešok". Ilúzia, pri ktorej vyzerá diamant oveľa väčší a žiarivejší, je totiž vskutku zázračná, nemyslíte?
  • Elegantný zlatý prsteň s diamantom Sierra
    Elegantný zlatý prsteň s diamantom Sierra
  • Jednoduché diamantové náušnice Domul
    Jednoduché diamantové náušnice Domul
  • Zlatý karma prívesok s diamantmi Amity
    Zlatý karma prívesok s diamantmi Amity
  • Zlatý zásnubný prsteň v štýle solitér Akaia
    Zlatý zásnubný prsteň v štýle solitér Akaia
  • Zlatý zásnubný prsteň v štýle solitér Malvina
    Zlatý zásnubný prsteň v štýle solitér Malvina

Newsletter

Okrem článkov ponúkame aj množstvo akcií, zliav a súťaží.

Chcete o nich vedieť ako prvý? Stačí sa prihlásiť k nášmu newsletteru.

Emailovú adresu ste nezadali správne.

Musíte súhlasiť s podmienkami.

Témy, o ktorých píšeme

  • Čítať túto tému

    Všetko o šperkoch

  • Čítať túto tému

    Zásnuby

  • Čítať túto tému

    Všetko o svadbe

  • Čítať túto tému

    Ako na darčeky