Tvar diamantu Asscher

Diamant – najlepší priateľ ženy. Diamanty sú tak ako aj ženy rôznorodé. Každý diamant v sebe ukrýva svoj príbeh. Diamanty sa neukážu v celej svojej kráse v neopracovanom stave, musia byť vybrúsené a vyleštené, aby odhalili všetky svoje pôvaby, vďaka ktorým sú tak preslávené a cenené. Brúsia sa do niekoľkých základných tvarov, ktoré sú odlišné, unikátne a charakteristické pre každý brus. Tvar poukazuje na hlavnú líniu diamantu a umocňuje tak krásu hotového diamantového šperku.

Klasické a univerzálne guľaté brilianty predstavujú viac než polovicu všetkých predaných diamantov na svete. V súčasnosti ale nadobúdajú popularitu tiež neobvyklé a výstredné tvary ako markíza (marquise) a princezná (princess). Výber diamantového tvaru by mal byť úzko spojený s osobou, ktorej bude diamant patriť. Okrem skutočnosti, že každý tvar nadchne iný typ osobnosti, je každý kameň tiež vyrezaný veľmi starostlivo a s matematickou presnosťou. To pomáha vyniknúť tým najlepším vlastnostiam diamantu.

Zlatý prsteň s asscher a baguette salt and pepper diamantmi
Salt and pepper diamant v tvare Asscher efektne dopĺňa baguette diamant z každej strany.
Zlatý prsteň s asscher a baguette salt and pepper diamantmi
Perfektný kúsok pre zberateľky luxusných a netradičných šperkov.

Každý diamantový tvar a brus má svoje miesto v dielni klenotníka. Vysoká koruna, široké stupňovité fazety a menšia tabuľka vedú k tomu, že Asscherov tvar vyniká brilanciou nad konkurenčným smaragdovým (emerald) tvarom. Vzhľadom na skosené rohy sa zdá, že tento tvar vyzerá ako osemuholník. Osadením do štyroch krapničiek si diamant udrží svoj jedinečný tvar a štvorcovú siluetu. Tvar, ktorý sa presadil v 20. rokoch 20. storočia, sa do módy vrátil na začiatku nového tisícročia a dnes oslňuje predovšetkým na zásnubných prsteňoch ako centrálny kameň a ďalej v náušniciach a príveskoch.

Asscher

Základné informácie
Unikátne vlastnostiFazetyPomer (výška- šírka)PôvodNázor odborníka
Najjasnejší tvar s postupnými rezmi. Efekt „zrkadlovej sály“.50 alebo 58 (Royal Asscher má 74).1,00 – 1,05Art deco éra, začiatok 20. storočia.Tento tvar diamantu je ideálny pri čistote VS1/VS2 alebo vyššej.

Vlastnosti
Asscher brus

Asscher je unikátny tvar s hranolovou brilanciou a s pavilónom v rovnakom štýle ako smaragdový (emerald) tvar. Štandardný počet faziet je 58 a typický pomer medzi výškou a šírkou pre najpopulárnejšie štvorcové Asscherove tvary je 1,00 - 1,05. Šírka skosených rohov môže byť rôzna. Vďaka svojmu hlbokému pavilónu, fazetovej kulete, vysokej korune a malej tabuľke sa Asscherov tvar vyznačuje obrovským leskom a vytvára fascinujúci optický klam známy ako tzv. „zrkadlová sála“. Niekedy sa tento tvar označuje tiež ako štvorcový smaragdový tvar. Hoci vládne zmätok ohľadne presných rozdielov medzi Asscherovým a štvorcovým smaragdovým tvarom, v skutočnosti ide o takmer totožné tvary. Okrem toho existuje ešte oveľa vzácnejší tzv. kráľovský (royal) Asscherov tvar, ktorý je patentovanou verziou pôvodného Asschera so širokými skosenými rohmi. Tento tvar má 74 faziet namiesto pôvodných 58 a je klasifikovaný ako osemuholníkový tvar.

História
História


Pomenovanie dostal tento tvar podľa svojho tvorcu Josepha Asschera, vlastníka diamantovej spoločnosti s rovnakým menom so sídlom v Amsterdame. Asscherov tvar bol vyvinutý na začiatku 20. storočia v rámci zrodu štýlového a populárneho hnutia Art deco. Joseph Asscher sa preslávil o niekoľko rokov neskôr, keď bol poverený anglickým kráľom Edwardom VII., aby opracoval slávny 3106ct diamant Cullinan do anglických korunovačných klenotov. V roku 1980 jej veličenstvo holandská kráľovná Juliana poskytla diamantovej spoločnosti Asscher kráľovský titul ako veľké uznanie za ich úspechy v diamantovom priemysle. Na začiatku nového tisícročia bol Asscherov tvar po podrobnom výskume doplnený ešte ďalšími fazetami pre brilantnejší lesk, čomu vďačí za svoju veľkú popularitu.

  • Zlatý prsteň s asscher a baguette salt and pepper diamantmi Serdar
    Zlatý prsteň s asscher a baguette salt and pepper diamantmi Serdar
  • Cluster prsteň s asscher tanzanitom, padparadscha zafírom, rubínom a diamantom Esme
    Cluster prsteň s asscher tanzanitom, padparadscha zafírom, rubínom a diamantom Esme
  • Prsteň so salt and pepper diamantom a lab-grown diamantmi Kristie
    Prsteň so salt and pepper diamantom a lab-grown diamantmi Kristie
Rada odborníka

Na optimálne ocenení všetkých vlastností Asscherovho tvaru je vhodné si zvoliť diamant vyššej čistoty - VS2 a vyššie, aby bolo zaistené, že diamant je úplne čistý pri pohľade voľným okom. Percentný podiel tabule a hĺbky sa odporúča medzi 60 - 73,5 %, respektíve 51 - 77 %.

Preskúmajte i ďalšie tvary diamantu

Newsletter

Okrem článkov ponúkame aj množstvo akcií, zliav a súťaží.

Chcete o nich vedieť ako prvý? Stačí sa prihlásiť k nášmu newsletteru.

Emailovú adresu ste nezadali správne.

Musíte súhlasiť s podmienkami.

Témy, o ktorých píšeme

  • Čítať túto tému

    Všetko o šperkoch

  • Čítať túto tému

    Zásnuby

  • Čítať túto tému

    Všetko o svadbe

  • Čítať túto tému

    Ako na darčeky