6 tipov, ako na eko svadbu

Záleží vám na životnom prostredí? Triedite odpad, používate čo najmenej plastov a šetríte vodou? Hovorí vám niečo zero waste prístup? Tak vás určite nadchne, že sa dá veľa eco-friendly vychytávok použiť aj pri organizovaní svadby. Poďte sa inšpirovať našimi šiestimi tipmi, ako usporiadať eko svadbu.

O ekologickom prístupe a šetrnosti k prírode počúvame zo všetkých strán. Preto sa určite postupné začleňovanie trikov, ako šetriť životné prostredie začína prejavovať v našom každodennom živote. A verte alebo nie, aj výnimočné udalosti môžu prebiehať v súlade s prírodou. V ďalších riadkoch sa dozviete, čo urobiť pre to, aby bola vaša svadba udržateľná.

Eko svatba

1. Zvoľte miesto konania

Dohodnite obrad, hostinu a ubytovanie na jednom mieste. Vyhnete sa totiž presúvaniu z jedného miesta na druhé. Pokiaľ vaši hostia plánujú doraziť na svadbu autom, navrhnite im spolujazdu. Je zbytočné, aby cestoval v aute len jeden pár alebo jeden hosť. Môžete pre svadobčanov objednať aj autobus alebo ich motivovať jazdou hromadnou dopravou.

Tip: Krásnu svadbu môžete usporiadať aj v prírode. Na výber sú mnohé zaujímavé lokality - záhrada, les, lúka, statok alebo stodola. Tieto miesta priam lákajú k šetrnosti a výzdobe, ktorá je v súlade s prírodou.

2. Vyberte pohostenie z lokálnych zdrojov

Menšiu ekologickú stopu za sebou necháte, ak oslovíte lokálnych dodávateľov. Preto hľadajte catering v blízkom okolí. Keby si pestoval plodiny sám, bola by to veľká výhoda. Nie je to ale nutné. Skúste naopak zamedziť tomu, aby sa na stoloch objavilo exotické ovocie. Popozerajte sa tiež po špecialite, ktorá sa vyskytuje vo vašom okolí. Čo tak vyskúšať pivo z neďalekého pivovaru a víno z miestneho vinárstva?

Tip: Ostalo vám jedlo? Čo môžete, rozdajte svadobčanom. Ak zostalo niečo, čo naozaj nespotrebujete a čo je kompostovateľné, zvoľte tento variant.

3. Svadobné pozvánky pošlite e-mailom

Alebo ich vytlačte na recyklovaný papier. Ten použite aj pri prípravách menoviek, svadobných novín alebo programu svadobného dňa. Na výrobu papiera sa totiž spotrebováva veľa energie a vody. Tie chceme predsa ušetriť.

Tip: Buďte kreatívni a pri tvorbe pozvánok využite prírodné zdroje - drevo, kôru stromov alebo kamienky.

4. Požičajte si svadobné šaty

Pre každú nevestu sú svadobné šaty tou najdôležitejšou položkou pri organizovaní svadby. Pritom ich oblečie len v jeden deň. Svadobné šaty si nemusíte rovno kupovať. Pokiaľ si vyberiete krásne šaty v požičovni, uľavíte prírode. Pri výbere sa zaujímajte aj o ich pôvod - odkiaľ sú dovezené a z akých látok sú vyrobené.

Tip: Možno sa vo vašej rodine svadobné šaty predávajú z generácie na generáciu. Určite tieto možnosti využite. Pokiaľ by ste ich chceli poupraviť, nechajte si ich prešiť u krajčírky. V konečnom výsledku nikto nespozná, že je látka stará niekoľko rokov.

5. Natrhajte si svadobnú kyticu z lúčnych kvetov

Veľa kvetov sa dováža z Afriky alebo Južnej Ameriky. Aby vydržali prevoz z druhej strany zemegule, spotrebováva sa na ich pestovanie veľa vody a chemikálií. Vytvorte si preto svadobnú kyticu z lúčnych kvetov. Rôzne druhy kvetov natrháte v lese, na lúke alebo v záhradke vašich známych. Budú sa určite hodiť aj na výzdobu.

Tip: Sezónne kvety zoženiete aj v kvetinárstve. Skúste sa popozerať po ekologickom alebo bežnom kvetinárstve, kde vám kyticu zviažu prírodným lykom.

6. Zadovážte si prstene z recyklovaného materiálu

Ťažba drahých kovov má devastujúci dopad na prírodu a ekosystému. Obmedziť negatívny vplyv ťažobného priemyslu môžeme kupovaním recyklovaných kovov (zlato, striebro, platina) a lab-grown diamantov. Tie sa pestujú v laboratóriách, a preto nezaťažujú životné prostredie. Na prvý pohľad ani nespoznáte, či ide o prírodný alebo lab-grown diamant.

Tip: Šperky, ktoré už nenosíte, predajte zlatníkom. Tí ich roztavia a vyrobia vám z nich úplne nové kúsky. Šetriť prírodu môžete aj dedičnými šperkami. Opýtajte sa a možno zoženiete zásnubný prsteň po babičke. Ten sa do budúcnosti môže vo vašej rodine predávať po generácie.

Ako vidíte, svadbu môžete usporiadať podľa svojich predstáv a navyše ekologicky. Budú to síce malé krôčiky smerom k ochrane životného prostredia, ale každý krok sa počíta. Tak nech sa veselka podarí!

Svadobný plánovač
Majte svadobné prípravy pod kontrolou

Plánovanie svadby nie je jednoduchá vec. Aby sme vám všetko čo najviac uľahčili, pripravili sme pre vás podrobný svadobný plánovač, v ktorom vás prevedieme celými prípravami krok za krokom. S ním vás budú prípravy svadobného dňa baviť a budete mať istotu, že na nič dôležité nezabudnete.

  • Eternity prsteň s lab-grown diamantmi a pánsky komfortný prsteň Chikita
    Eternity prsteň s lab-grown diamantmi a pánsky komfortný prsteň Chikita
  • Vintage eternity prsteň s lab-grown diamantmi a pánsky plochý prsteň Couch
    Vintage eternity prsteň s lab-grown diamantmi a pánsky plochý prsteň Couch
  • Vintage prsteň s lab-grown diamantmi a pánsky komfortný prsteň Lyssa
    Vintage prsteň s lab-grown diamantmi a pánsky komfortný prsteň Lyssa
  • Vintage obrúčka s lab-grown diamantmi a pánsky komfortný prsteň Tully
    Vintage obrúčka s lab-grown diamantmi a pánsky komfortný prsteň Tully
  • Vintage obrúčka s lab-grown diamantmi a komfortný prsteň Edan
    Vintage obrúčka s lab-grown diamantmi a komfortný prsteň Edan

Newsletter

Okrem článkov ponúkame aj množstvo akcií, zliav a súťaží.

Chcete o nich vedieť ako prvý? Stačí sa prihlásiť k nášmu newsletteru.

Emailovú adresu ste nezadali správne.

Musíte súhlasiť s podmienkami.

Témy, o ktorých píšeme

  • Čítať túto tému

    Všetko o šperkoch

  • Čítať túto tému

    Zásnuby

  • Čítať túto tému

    Všetko o svadbe

  • Čítať túto tému

    Ako na darčeky