Kde a čím nakŕmiť svadobných hostí

Ako naplánovať svadobnú hostinu

Láska prechádza žalúdkom alebo ako na svadobnú hostinu

Máte krátko po zásnubách, je takmer rok do svadby a v svadobnom plánovači je potrebné odškrtnúť položku „svadobná hostina“. Možno vám to príde celkom skoro, ale vedzte, že pohostenie býva jednou z najdrahších položiek na svadobnom zozname. Preto nie je na škodu načrtnúť si v dostatočnom predstihu všetky vaše priania a porovnať ich s rozpočtom, aby vám zostal dostatok času na prípadné alternatívne riešenia.

Ale čo vlastne znamená naplánovať svadobnú hostinu? Okrem zostavenie slávnostného menu je potrebné takisto zvoliť vhodné miesto a objednať svadobnú tortu. Prečítajte si, ako postupovať a na čo si dať pozor.


Ako vybrať miesto svadobnej hostiny?

To, kde sa svadobné pohostenie uskutoční, je rovnako dôležité ako výber samotného dátumu sobáša. Práve tu sa väčšinou odohráva prevažná časť slávnostného dňa, mnohokrát sa okolo tohto miesta točí celá svadba.

Pokiaľ nemáte na začiatku jasnú predstavu o tom, kde by sa hostina mala konať, pravdepodobne sa budete rozhodovať na základe vášho rozpočtu. Podľa toho sa môžete rozhodnúť buď pre reštauráciu, catering alebo prípravu pohostenia svojpomocne.

Svadobná tabuľa
Svadobná hostina by sa mala konať na mieste, kde vám bude príjemne

Reštaurácia

Cena svadobného občerstvenia v reštauráciách sa pohybuje okolo 30 až 70 eur na osobu. Za túto cenu nakŕmite svojich hostí od začiatku až po koniec svadby. Pokiaľ v túto chvíľu začína byť váš rozpočet napätý, skúste porozmýšľať nad alternatívami: rodinní príslušníci a blízki priatelia si môžu pochutnať na poriadnom svadobnom menu, pre kamarátov alebo kolegov z práce, ktorí vám prídu len zablahoželať, však stačí pripraviť len jednoduché švédske stoly. Možno ste aj tak stále na vysokej sume, tá ale v sebe zahŕňa ako slávnostné a reprezentatívne priestory na hostinu, tak aj odpadajúce starosti s následným upratovaním miesta oslavy.

Catering

Výhodou cateringu je, že za vami príde kedykoľvek a kamkoľvek. Navyše, pokiaľ plánujete napríklad svadbu vonku, je táto služba schopná zariadiť potrebné vybavenie, akým sú napríklad altánky, osvetlenie a mobiliár. V niektorých prípadoch na cateringovej agentúre môžete nechať aj dekorovanie priestoru. Prispôsobí sa štýlu svadby nielen oblečením personálu, ale aj občerstvením. Nezriedka býva taktiež o niečo lacnejší než reštaurácia, zhruba od 20 eur „na hlavu“.

Na druhej strane je určitým negatívom tohto variantu fakt, že prvý deň vášho manželstva pravdepodobne strávite upratovaním priestorov po bujarej zábave. Tento úkon totiž väčšinou cateringová spoločnosť nezabezpečuje.

Pozor na pascu menom nápojový lístok

S nápojmi je to v oboch prípadoch trochu zložité. Niekedy cena za občerstvenie zahŕňa aj určité množstvo nealkoholických nápojov, inokedy za vyššie uvedenú cenu dostanete len slávnostný prípitok a vodu z kohútika. Navyše si mnohokrát ako reštaurácia, tak catering kladú podmienky, že napríklad alkohol si musíte kúpiť výhradne od nich. Vždy sa preto zaujímajte aj o túto položku, možno vám uľahčí výber, keď budete váhať medzi dvoma zariadeniami.

Svadobný prípitok
Na ponuku nápojov si dajte pozor, nemusí vždy zahŕňať všetko dôležité

Home-made občerstvenie

Tento variant je vhodný hlavne pre menšie, napríklad záhradné svadby alebo naopak pre novomanželov, ktorí majú veľké príbuzenstvo, ochotné pri prípravách pomôcť. Ďalej bude potrebné nájsť niekoho, kto sa zhostí tak trochu netradičnej svadobnej roly a na samotnej hostine sa postará o servis (napríklad doplňovanie čistého riadu). Nízka cena je tak v tomto prípade vykúpená pomerne veľkou časovou a organizačnou náročnosťou.

Aj tak sa ale dá za málo peňazí urobiť „veľa muziky“. Miesto tradičného svadobného menu môžete vsadiť na grilované mäso so zeleninovými alebo miešanými šalátmi. Sladké menu doplňte o sladučký ovocný šalát a svadobné koláčiky. Ich prípravy sa s radosťou zhostia mamičky či babičky. Na zapitie môžete podávať domáce limonády a pre plnoletých zaobstarajte súdok piva, slivovicu alebo víno od známeho vinára.

Jedlo na svadbe
Domáce občerstvenie ponúka veľa možností, stačí sa inšpirovať

Aj keď budú mať financie dôležité slovo pri výbere miesta hostiny, nezabudnite, že sa tento deň (snáď) už nebude opakovať, a tak by ste mali voliť i srdcom. Vyberte také miesto, kde vám bude dobre. Možno vašej duši a štýlu svadby najlepšie zodpovedá svadobná hostina vonku aj keď vás od nej ostatní odrádzajú, pretože čo ak bude náhodou pršať?

Pokiaľ ešte stále tápate a hľadáte aj racionálne dôvody, skúste sa poobzerať po takom priestore, kde budete mať všetko „po ruke“ – nebudete musieť dlho prechádzať z miesta obradu, okolie je ideálne na svadobné fotenie a ubytovanie je čo by kameňom dohodil (to ocenia hlavne v nočných hodinách hostia s malými deťmi).

Ako zostaviť svadobné menu

Ak už máte jasnú predstavu o tom, kde hostinu usporiadať, zostavenie svadobného menu pôjde ako po masle!

Lámete si hlavu nad tým, čo svojim hosťom ponúknete? Nechajte sa inšpirovať svadobným menu svojich kamarátov alebo požiadajte vybranú reštauráciu/catering o zostavenie vzorovej ponuky.

Svadobné pohostenie sa väčšinou delí na 3 časti – prvú časť tvorí hlavný chod, v druhom kroku si svadobčania pochutnajú na káve či koláčiku a neskôr, keď im už poriadne vyhladne, prichádza na rad večerné občerstvenie – raut, ktorého forma a obsah vždy závisia od preferencií novomanželov.

Svadobné pohostenie

V rámci prvej časti pohostenia sa podáva jeden druh polievky a hlavného chodu. Mnoho novomanželov sa snaží voliť slovenskú klasiku, ktorou sa zavďačí všetkým babičkám a strýčkom. Pokiaľ ale nie ste fanúšik šunkovej rolky s chrenom, kuracieho vývaru s rezancami a rezňa (poprípade pečeného kuracieho stehna), a viete, že medzi rodinnými príslušníkmi je pár gurmánov, môžete vyskúšať aj niečo netradičné:

  • ako predkrm nechajte servírovať napríklad mandľovú paštétu s marmeládou z lesných plodov, údeného lososa na opečenej hrianke alebo napríklad grilované krevety
  • favoritom medzi modernými svadobnými polievkami sú krémové zeleninové, napríklad špargľová alebo hrášková
  • v rámci hlavného chodu si maškrtné jazýčky môžu pochutnať na steaku z tuniaka či zveriny alebo na frikasé z perličky či kačice
Svadobný obed
Hlavný chod svadobnej hostiny môže byť skutočným gurmánskym zážitkom

Svadobná torta

V rámci hostiny, samozrejme, nemôžeme vynechať zákusky. Sladkou bodkou ku káve býva práve svadobná torta. Zabudnite však na veľké spojené srdcia alebo podkovy s ťažkým maslovým krémom. Rovnako tak odzvonilo fondánovým kreáciám. Dnes frčia tzv. nahé torty, teda torty s priznanými vrstvami korpusov a krémov, prípadne ľahko potreté krémom z mascarpone a zdobené čerstvým ovocím. Torta môže byť tiež nádhernou (hoci len dočasnou) dekoráciou svadby, keď ju namiesto ovocia zdobí rovnaký druh kvetín, aký má nevesta v svojej kytici. Ak však hľadáte niečo naozaj originálne, môžete namiesto klasickej torty zvoliť možnosť niekoľkých malých cupcakes na poschodovom podnose.

Pokiaľ si pravidelne neobjednávate torty k narodeninám, asi práve premýšľate, koľko môže taká svadobná torta stáť. Jej cena je opäť závislá od počtu hostí, ale takisto aj od použitých surovín. V priemere sa pohybuje okolo 10 až 20 eur na kilogram torty. A teraz sa možno pýtate, koľko kíl torty potrebujete? Obvykle sa počíta so 150 gramami na 1 porciu. Takže ak budete chcieť tortou pohostiť napr. 40 svadobčanov, počítajte zhruba s 6kilogramovým kúskom.

Raut

Večerné občerstvenie na svadbe býva obvykle formou rautu. Na rozdiel od banketu nevyžaduje obsluhu, navyše je prechádzanie medzi lahôdkami spoločenským prvkom, ktorý pomáha s nadväzovaním konverzácie medzi doposiaľ neznámymi rodinnými príslušníkmi alebo priateľmi.

Rautové možnosti sú takmer nekonečné. Obyčajne ho tvoria zeleninové misy (so surovou alebo grilovanou zeleninou, rôzne druhy šalátov), syrové misy (niekoľko druhov syrov, vrátane tepelne upravených), mäsové taniere (salámy, minirezne, paštéty, špízy, šunka od kosti), rôzne halušky či pirohy (bryndzové, slaninové alebo lekvárové), pečivo a prílohy (cestovinový a zemiakový šalát, zemiakové placky). Ďalej môžete vyberať z niekoľkých druhov obložených chlebíčkov či jednohubiek. Evergreenom je potom svadobný segedínsky guláš – podáva sa po polnoci a vraj chutí zo všetkých gulášov najlepšie.

Ak však máte chuť opäť na niečo extra, doplňte švédsky stôl napríklad o uhorkové a paradajkové gazpacho, hummus alebo sushi. Pokiaľ je jeden z novomanželov cudzinec, raut skvelo oživia aj cudzokrajné pochúťky z jeho domoviny.

Súčasťou rautu býva tzv. sweet bar, špeciálny stôl, raj milovníkov všetkého sladkého. Je tam priestor pre všetky panna cotty, crème brûlée, cupcakes, profiterolky, muffiny, tortové lízanky, sušienky, brownies alebo napríklad čokoládovú fontánu s ovocím. Milým detailom sú makrónky vo farbe svadby.

Klasickejšou formou sweet baru potom bývajú rôzne zákusky, rezy a svadobné pečivo, ktoré sú celú dobu k dispozícii priamo na stoloch.

Jedlo na svadbe
Sladké pochutiny sú neoddeliteľnou súčasťou svadobného rautu

A čo by to bolo za svadbu bez poriadnej výslužky? Na niektorých miestach na Slovensku slúži táto krabička plná sladkého ako pozvánka na svadbu, inde sa ňou zase novomanželia lúčia so svojimi hosťami a je určitou formou poďakovania. Nech už je to tak či tak, pri objednávke pečiva nezabudnite navýšiť jeho množstvo o túto položku. Súčasťou svadobné výslužky môže byť tiež slivovica či víno v pamätných fľašiach s vlastnou etiketou v štýle vášho svadobného oznámenia.

Pri zostavovaní menu nezabudnite tiež na občerstvenie pre hostí pred obradom. Väčšina hostí prichádza na dané miesto s dostatočným predstihom, obzvlášť, ak sa potom odchádza na obrad v zástupe áut. Spríjemnite im čakanie na príchod nevesty niečím na zahryznutie, napríklad svadobnými koláčikmi alebo chlebíčkami. Tie sa potom budú hodiť ako poďakovanie pre hostí, ktorí vás prídu podporiť iba na miesto obradu.

Nezabudnite si nachystať (alebo touto úlohou niekoho poverte) niečo na jedenie aj vy, budúci novomanželia. Kvôli samotnej nervozite si na jedlo nemusíte ani len spomenúť, tak nech sa vám potom nezatočí hlava ešte predtým, než vyslovíte „áno“.

Nápojový lístok

Svadba je väčšinou tá pravá chvíľa, kedy sa ockovia novomanželov môžu pochváliť svojím archívnym kúskom domácej ovocnej pálenky. To je tak srdečná záležitosť, že napríklad aj v reštauráciách, kde je inak vlastný alkohol zakázaný, býva domáca slivovica obvykle povolená. Mimo slivovice (či iných domácich páleniek) sa potom väčšinou podáva pivo, víno a iné destiláty, záleží na preferencii vašej a vašich hostí. Určite svojich hostí prekvapíte, ak sa na večierku objaví barman, ktorý okrem barmanskej show namieša aj koktaily na želanie.

V dnešnej dobe už dokonca nie je výnimkou ani úplne nealkoholická oslava. Na bare tak nájdete niekoľko druhov domácich limonád, čerstvých ovocných štiav či nealko varianty známych miešaných drinkov. Určite nezabudnite do nápojového lístka zaradiť aj ponuku káv a čaje, v sparnom počasí aj ich ľadové varianty.

Svadobná tabuľa

Ak máte jasno v zozname hostí, premyslite takisto usporiadanie stolov. Pretože ste najdôležitejšími osobami celého dňa, patrí vám, vašim rodičom a prípadne vašim svedkom čestné miesto pri hlavnom stole. Podľa toho, aký veľkorysý je priestor a ako rozvetvenú rodinu a okruh priateľov máte, existujú tieto možnosti usporiadania:

  • Svadobná tabuľa v tvare T – je vhodná pre menšie až stredné svadby.
  • Svadobná tabuľa v tvare U – v prípade, že je vás naozaj veľa. Nevýhodou tejto možnosti je, že ľudia sediaci vo vnútri, sú k sebe otočení chrbtom.
  • Hlavný stôl s niekoľkými menšími guľatými stolmi – tento variant je veľmi elegantný, ale pomerne priestorovo náročný.

Po voľbe rozmiestnenia stolov nastáva tá kreatívnejšia časť, zdobenie tabule. Pokiaľ nie ste fanúšikom dlhej, nariasenej, tiahnúcej sa organzy s rozsypanými kamienkami, stačí, keď po stoloch rozmiestnite drobné vázičky, svietniky alebo misky s plávajúcimi sviečkami. Ozdobným prvkom môžu byť tiež kreatívne dotvorené menovky zasadacieho poriadku alebo jedálny a nápojový lístok či program svadobného dňa.

Svadobná tabuľa
Pri dekorovaní svadobného stola sa nebojte byť kreatívni

Harmonogram hostiny a s ním spojené tradície

S príchodom na miesto hostiny je väčšinou spojená tradícia prvého prípitku novomanželov pálenkou a vodou (alebo soľou, záleží na regióne). Pozor! Neľakajte sa! Ani nestihnete prehltnúť a už o zem rinčí tanier, ktorý „náhodou“ spadol vítajúcemu personálu. Nezostane vám teda nič iné, len sa chopiť ponúkanej metly a smetníka, predsa nebudete kľučkovať medzi črepinami k prahu jedálne, keď tento prah by mal ženích prekročiť s nevestou v náručí.

Po tom, čo sa všetci usadia, nastáva veľmi emotívna chvíľka – prípitok novomanželom a príhovory buď rodičov (väčšinou otca nevesty) alebo svedkov. Odporúčame schovať si niekam vreckovku. Pokiaľ nebudete slziť dojatím, určite budete plakať smiechom, až svedkovia vytiahnu vtipné historky z dôb vašej spoločnej mladosti.

Ani si nestihnete usušiť slzičky a už máte s drahou polovičkou okolo krku uviazaný poriadny podbradník. Neadekvátnosť stranou, pokiaľ vás čaká vzájomné kŕmenie, určite ho oceníte. Ono totižto najesť sa polievky, ktorá vám uteká dierou z lyžičky, nie je nič jednoduché a v momente môžete pripomínať deti v jedálni materskej školy.

Hlavný chod si vychutnajte. S jeho konzumáciou nebýva spojená žiadna svadobná tradícia, takže po vyliatej polievke konečne dostanete niečo do žalúdka.

Po výdatnom jedle je väčšinou čas na kávu a zákusok. Tým býva tradične práve svadobná torta a na vás, novomanželia, sa opäť upnú zraky všetkých hostí. Teraz môžete predviesť, ako vám to ide v kuchyni s ostrými nástrojmi. Pokiaľ máte hostinu mimo reštaurácie, pri plánovaní opäť nezabudnite na túto činnosť najať pomocníka, aby sa nestalo, že si celú niekoľko poschodovú tortu budete musieť nakrájať sami.

Krájanie svadobnej torty
Spoločné krájanie torty je jednou z novomanželských tradícií

Pri plánovaní nezabudnite...

...overiť si, kto z vašich hostí má nejaké alergie, špeciálne diéty, prípadne jeho stravovacie návyky podliehajú náboženským zvyklostiam. Podľa toho nechajte pripraviť porcie zvlášť. Pamätajte tiež na tých najmenších svadobčanov a okrem detských stoličiek im zaistite detské menu.

...na fotografa. Je to človek, ktorý je s vami od ranných príprav a pravdepodobne od neho budete chcieť krásne fotky aj z celej zábavy. Zahrňte ho preto do zoznamu hostí.

...vziať do úvahy ročné obdobie, v ktorom svadbu plánujete a tomu prispôsobiť svoje menu. Obzvlášť náročné bývajú letné svadby. Zvážte, či v 30 stupňových horúčavách zvládnete stráviť rezeň a pamätajte tiež na to, že maslové krémy v zákuskoch sa so slniečkom príliš nekamarátia.

...ochutnávať. Nech už si plánujete hostinu v reštaurácii alebo zvažujete catering, rozhodne trvajte na tom, že sa chcete presvedčiť o kvalite ich služieb. Predsa nebudete kupovať králika vo vreci?! Dokonca aj ochutnávka svadobnej torty je dnes už bežnou vecou.

Plánovač svadobnej hostiny

  • 12 mesiacov pred svadbou si premyslite, čo od svadobnej hostiny očakávate.
  • 12 až 6 mesiacov pred svadbou si vyberte a zarezervujte miesto svadobnej hostiny. Ak však plánujete svadbu v období júna až septembra, vykonajte rezerváciu ešte skôr. V týchto mesiacoch býva najviac svadieb, a tak sa vám môže stať, že vo vašom termíne bude veľa miest obsadených.
  • 5 mesiacov pred svadbou dokončite svoj zoznam hostí.
  • 5 až 3 mesiace pred svadbou zarezervujte DJ alebo živú hudbu.
  • 1 mesiac pred svadbou dolaďte s reštauráciou či cateringom skladbu menu.
  • 1 deň pred svadbou vydekorujte priestory.

Prajeme vám čo najmenej zádrhov pri plánovaní hostiny a dobrú chuť. Snáď si svadobčania budú aj po mesiacoch rozprávať, že nevesta mala nádherné šaty a jedlo bolo famózne!