Hit moderného šperkárstva: dokonale nedokonalý diamant salt and pepper

V poslednom čase sú netradičné druhy diamantov stále obľúbenejšie. Na trhu nájdeme veľké množstvo šperkov, ktoré zdobí surový diamant, čo je v podstate diamant nebrúsený, ktorý neprešiel žiadnou úpravou. Ešte väčšiu popularitu si však získali salt and pepper diamanty, pre ktoré neodškriepiteľne platí, že najväčšia krása sa skrýva v nedokonalosti. Prečo? To sa dozviete v nasledujúcom článku.

Čo to je salt and pepper diamant?

Rovnako ako všetky prírodné diamanty, aj salt and pepper diamanty vznikli pod povrchom Zeme už pred miliardami rokov. V minulosti boli oveľa menej žiadané než biele diamanty. Časy sa však menia a tradície ustupujú novým prístupom, ktoré odlišnosti alebo takzvané nedokonalosti považujú za prednosti. Vďaka tomu sa salt and pepper diamanty, ktorým sa hovorí aj galaxy diamanty, dostávajú do popredia záujmu.

diamant salt and pepper

Salt and pepper diamant je druh diamantu, ktorý má vnútri seba veľa inklúzií alebo nedokonalostí, čo sú drobné "nečistoty". Tie môžu mať rôzny tvar, veľkosť aj farbu. Salt and pepper (v preklade soľ a korenie) sa tento diamant volá preto, že jeho inklúzie sú biele (ako soľ) alebo čierne (ako korenie). Toto označenie teda dokonale vystihuje hodvábny sivý, dymový a jemne škvrnitý vzhľad týchto netradičných diamantov.

  • Zlatý prsteň so salt and pepper diamantom Sim
    Zlatý prsteň so salt and pepper diamantom Sim
  • Zlaté bezel náušnice s 0.52ct salt and pepper diamantmi Aiman
    Zlaté bezel náušnice s 0.52ct salt and pepper diamantmi Aiman
  • Prsteň se salt and pepper diamantom a marquise moissanitmi Bala
    Prsteň se salt and pepper diamantom a marquise moissanitmi Bala
  • Kolekcia zlatých šperkov so salt and pepper diamantmi Astraea
    Kolekcia zlatých šperkov so salt and pepper diamantmi Astraea
  • Prsteň s hexagon salt and pepper diamantom Harmonia
    Prsteň s hexagon salt and pepper diamantom Harmonia

Inklúzie majú takmer všetky diamanty, ale väčšinou sú tak malé, že ich voľným okom nevidíme. V prípade salt and pepper diamantov je to naopak. Inklúzie sú absolútne zreteľné a práve ony vytvárajú neopakovateľne krásny a tajomný vzhľad. Z tohto dôvodu sa tieto diamanty nehodnotia prostredníctvom klasického štandardu 4C, kde je čistota kameňa jedným z hlavných parametrov.

diamant salt and pepper

Prečo dať prednosť salt and pepper diamantom?

Sú originálne

Každý kúsok je iný a nikdy nenájdete dva úplne identické. Niektoré salt and pepper diamanty sú veľmi tmavé s množstvom inklúzií, iné naopak svetlučké až bezfarebné s len niekoľkými inklúziami. Môžete sa tiež stretnúť so salt and pepper diamantmi v zelených, žltých, oranžových aj červených odtieňoch.

Sú lacnejšie

Okrem toho, že na rozdiel od klasických bielych diamantov je každý salt and pepper skutočný originál, ich cena je tiež oveľa nižšia. Pokiaľ chcete mať v prsteni diamant s väčšou karátovou váhou, salt and pepper je ideálnou voľbou.

diamant salt and pepper

Sú ekologické

Hoci najudržateľnejšou možnosťou sú lab-grown diamanty, aj salt and pepper diamanty nezaťažujú životné prostredie natoľko, ako ich prírodné varianty. Získavajú sa totiž oveľa rýchlejšie a úspernejšie.

Ako si vybrať ten pravý salt and pepper diamant?

Pri výbere salt and pepper diamantu zvážte, aké farby a tvary sa vám páčia najviac. Diamant salt and pepper môže byť, rovnako ako klasický, vybrúsený do akejkoľvek formy a veľkosti. Salt and pepper diamanty sa často brúsia do jedného z najstarších brusov, ktorý siaha až do roku 1500. Ide o tzv. rose cut alebo rutový brus. Jeho výhodou je to, že diamant vybrúsený do rutu vyzerá väčší než briliant s rovnakou karátovou hmotnosťou.

Pokiaľ túžite po výrobe šperku na mieru so salt and pepper diamantom, odporúčame osobnú návštevu klenotníctva. Získate tak možnosť si skutočne vybrať ten kus salt and pepper diamantu, ktorého inklúzia a farebnosť najviac potešia vaše oči a srdce.

diamant salt and pepper

A v neposlednom rade vám radíme, aby ste si tieto diamanty vyberali v renomovanom klenotníctve, ktoré vyrába šperky z kvalitných materiálov a ku každému z nich vám priložia certifikát. Na tú najvyššiu kvalitu materiálov a prevedenia dbáme aj my v Eppi, preto sa na nás, v prípade záujmu o šperky (nielen) so salt and pepper diamantmi, neváhajte obrátiť.

Newsletter

Okrem článkov ponúkame aj množstvo akcií, zliav a súťaží.

Chcete o nich vedieť ako prvý? Stačí sa prihlásiť k nášmu newsletteru.

Emailovú adresu ste nezadali správne.

Musíte súhlasiť s podmienkami.

Témy, o ktorých píšeme

  • Čítať túto tému

    Všetko o šperkoch

  • Čítať túto tému

    Zásnuby

  • Čítať túto tému

    Všetko o svadbe

  • Čítať túto tému

    Ako na darčeky