Symbolika šperkov: strom života

Ak máte v obľube šperky, ktoré nie sú len módnym doplnkom, ale fungujú aj ako talizmany so skrytou symbolikou, určite by ste si mali zaobstarať aspoň jeden kúsok s motívom stromu života. Je to prastarý symbol, ktorý je súčasťou folklóru mnohých rôznych kultúr a jeho význam je nielen náboženský, ale tiež spirituálny a filozofický. V minulých článkoch sme vám predstavili populárnu karmu, dokonalý znak nekonečna alebo magický trojuholník. V článku sa dnes sa pozrieme na to, aké posolstvo ukrýva práve svetoznámy strom života.

  • Strom života v striebornom prívesku Nauna
    Strom života v striebornom prívesku Nauna
  • Strieborný prívesok v tvare stromu života Larte
    Strieborný prívesok v tvare stromu života Larte
  • Zlatý prívesok so stromom života Worde
    Zlatý prívesok so stromom života Worde
  • Strom života v striebornej kolekcii šperkov Kalyan
    Strom života v striebornej kolekcii šperkov Kalyan
  • Strieborný citrínový prívesok v tvare stromu života Hurley
    Strieborný citrínový prívesok v tvare stromu života Hurley

Čo znamená strom života?

Strom života, anglicky Tree of Life, je inšpiratívny, uzemňujúci a upokojujúci symbol, ktorý presahuje všetky náboženstvá a kultúry. Strom života má bohatú korunu, košaté konáre aj korene, ktoré akoby sa neustále rozširovali. Symbol stromu života sa v priebehu rokov menil len v detailoch, celkový dizajn ale zostáva bez zmeny, rovnako ako jeho významy:

Symbol rodiny

Tvorili ste niekedy rodokmeň vašich predkov? Potom určite viete, že sa často zhotovuje v podobe rozvetveného stromu. Konáre a korene už od pradávna symbolizujú rodinu, jej rozrastanie a tiež nekonečné prepojenie, čím sa dostávame k ďalšiemu významu.

Strom života

Symbol života a prepojenia

Strom predstavuje spojenie na ešte vyššej úrovni ako je rodina. Stromy medzi sebou "komunikujú" pomocou prepojených koreňových systémov aj feromónov vo vzduchu. A presne tak je prepojené aj celé ľudstvo a všetok život na zemi.

Symbol rastu a plodnosti

Strom je jedným z najdlhšie žijúcich organizmov na našej planéte, niektoré druhy sa dožívajú až 5 000 rokov. Mnoho kultúr považuje vývoj stromu od malého semienka do neskutočných rozmerov za významný symbol rastu i plodnosti, ktorá sa odráža v nekonečnej škále sviežich zelených odtieňov.

Symbol znovuzrodenia

Listy na strome každý rok vyrastú, zozelenejú, zožltnú a opadajú. Tento kolobeh symbolizuje životné fázy človeka. Upozorňuje nás, aby sme sa zamysleli nad predchádzajúcimi skúsenosťami a vzali si z nich ponaučenie, ktoré nám umožní sa ďalej rozvíjať a rásť.

Sila a stabilita

Strom oplýva pokojnou silou a vytrvalosťou vďaka svojej schopnosti odolávať aj tým najdrsnejším prírodným podmienkam, prispôsobiť sa a prežiť. Amulet so stromom života potom túto energiu pokoja a sily prenáša na svojho nositeľa.

Strom života

Symbol pokoja

Strom je majestátny, nehybný a tichý. Ľudia často chodia k stromom meditovať a premýšľať práve preto, že tieto ohromné rastliny navodzujú pocit pokoja a mieru.

Symbol individuality

Na prvý pohľad sú si stromy možno podobné, ale pri bližšom skúmaní spoznáme, že každý kmeň, vetvička aj list majú svoj vlastný tvar aj odtieň. To nám pripomína, že rovnako ako každý strom, aj každý z nás je jedinečná a unikátna osobnosť.

Strom života

Objavte šperky so stromom života

V našej ponuke symbolických šperkov nájdete aj samostatnú kategóriu šperkov so stromom života. Veľmi obľúbené sú prívesky so stromom života uzavretým do kruhu. Ide o tzv. keltský strom života, ktorý podľa tamojšej filozofie zobrazuje tri fázy života: narodenie, smrť a reinkarnáciu v inom živote.

Šperky so stromom života ponúkame vo všetkých odtieňoch zlata aj v striebornom prevedení, s diamantmi, smaragdami, tanzanitmi, rhodolitmi, jantármi alebo napríklad citrínmi. Či už si vyberiete náhrdelník, náušnice alebo náramok so stromom života, verte, že vám dodá silu a pozitívnu energiu za každých okolností!

Strom života

Newsletter

Okrem článkov ponúkame aj množstvo akcií, zliav a súťaží.

Chcete o nich vedieť ako prvý? Stačí sa prihlásiť k nášmu newsletteru.

Emailovú adresu ste nezadali správne.

Musíte súhlasiť s podmienkami.

Témy, o ktorých píšeme

  • Čítať túto tému

    Všetko o šperkoch

  • Čítať túto tému

    Zásnuby

  • Čítať túto tému

    Všetko o svadbe

  • Čítať túto tému

    Ako na darčeky