Prečo investovať do drahých kovov

Súčasné obdobie konjunktúry vedie k tomu, že sa nám darí šetriť na horšie časy. Mnohí z vás uvažujú aj o zabezpečení na starobu, prípadne premýšľajú, ako zabezpečiť spokojnú budúcnosť svojim potomkom. Finanční poradcovia a bankári radia, akou formou s usporenými prostriedkami pracovať. Peniaze môžete vložiť na sporiaci účet, alebo investovať. V ponuke sa objavujú tradičné akcie, podielové fondy alebo napríklad nehnuteľnosti. Základnú poučku pri investovaní ale predstavuje rozdelenie ušetrenej sumy a jej vloženie do rôznych investičných nástrojov. Vzácne kovy predstavujú užitočný a účinný spôsob diverzifikácie portfólia. Trik na dosiahnutie úspechu spočíva v nastavení racionálnych cieľov a ujasnenie si hroziacich rizík. Ak totiž neinvestujete s rozumom, môžete sa dočkať veľkých strát.

Kto ocení investície do zlata, striebra a PLATINY?

Drahé kovy ponúkajú unikátnu ochranu pred infláciou. Ich vnútorná hodnota so sebou nenesie žiadne úverové riziko. Nemožno ich ako bankovky tlačiť podľa potreby. Sú tak skutočnou istotou a ochranou pred politickými či inými otrasmi. Investície do zlata, striebra a platiny ocenia primárne konzervatívni investori, ktorí uprednostňujú fyzickú podobu svojho portfólia.

Z hľadiska investičnej teórie poskytujú ušľachtilé kovy nízku alebo negatívnu koreláciu voči iným typom aktív, ako sú akcie alebo dlhopisy. Z toho vyplýva, že aj malé percento drahých kovov v investičnom portfóliu znižuje mieru kolísania hodnoty majetku alebo jeho výnosovej miery aj celkové riziko.

Čo vedieť o investovaní do drahých kovov?

Zlato možno označiť za tradičný investičný nástroj. Jeho hodnotu určuje trh 24/7. Cenu ovplyvňuje zákon ponuky a dopytu. Keď klasickí investori predávajú, hodnota zlata klesá, keď nakupujú, ceny stúpajú. A aké sú dôvody obľúbenosti zlata?

  • Zabezpečenie hodnôt: predovšetkým v časoch politickej nestability.

  • Inflácia: aj v dobe negatívnych úrokov si investičné zlato udržiava svoju hodnotu.

  • Politické krízy: zlato tvorí ľahko prenosné a skladovateľné úspory.

Investičné striebro svoju cenu mení v závislosti na tom, či je vnímané ako investícia alebo priemyselný kov. Jeho hodnota na trhu teda kolíše omnoho viac, ako u zlata. Významnú úlohu hrá využitie striebra v iných oblastiach než je šperkárstvo.

Investičná platina sa obdobne, ako vyššie spomínané kovy, obchoduje na svetových trhoch nepretržite. V dobách pokoja máva vyššiu cenu ako zlato, lebo je vzácnejšia.

kompozícia niekoľkých zlatých šperkov
Tradičným a obľúbeným investičným nástrojom je bezpochyby zlato.
dva zlaté prstene
Napríklad vďaka jeho schopnosti udržať si hodnotu aj v čase negatívnych úrokov.

Základné pravidlá investovania do drahých kovov

Ak zvažujete, že sa do nákupu a predaja ušľachtilých kovov pustíte na vlastnú päsť, riaďte sa niekoľkými jednoduchými pravidlami:

  • Vždy si preverte predajcu, u ktorého si drahý kov kupujete. Existujú samozrejme podvodníci, ktorí zliatok len pozlátia a predávajú ho za plnú cenu.

  • Pri investícii do zliatkov majte kov vo vlastnej schránke. Ak by ste od predajcu mali len potvrdenie, že ste nakúpili, mohli by ste o zlato v prípade krachu spoločnosti prísť.

  • Pri investičných minciach a medailách nezabúdajte rozlišovať medzi štyrmi typmi ceny:

ZákladnáHmotnosť určuje hodnotu a vychádza z ceny na trhu.
InvestičnáHodnotu ovplyvňuje autor návrhu fyzickej podoby, druh ražby a výška emisie.
ZberateľskáHodnota vychádza z dopytu a zberateľskej vášne, ktoré môžu cenu navýšiť.
HistorickáHodnota sa odvíja od okolností, spoločenskej situácie a pod. z doby, kedy bola vyrazená. Budúca historická hodnota vašej mince alebo medaily sa nikdy nedá vopred odhadnúť.
  • Zásnubný prsteň s moissanitom Syllis
    Zásnubný prsteň s moissanitom Syllis
  • Jedinečný prsteň s jahodovým achátom Floki
    Jedinečný prsteň s jahodovým achátom Floki
  • Dvojitý diamantový prsteň Kanye
    Dvojitý diamantový prsteň Kanye
  • Zlatý prsteň so smaragdom a diamantmi Joey
    Zlatý prsteň so smaragdom a diamantmi Joey
  • Zásnubný prsteň se salt and pepper diamantom a lab-grown diamantmi Timothy
    Zásnubný prsteň se salt and pepper diamantom a lab-grown diamantmi Timothy

Ako spoznať solídneho obchodníka?

Na trhu je rad spoločností, ktoré investície do drahých kovov sprostredkovávajú. Ako si ale vybrať tú pravú?

  • Seriózny partner vám dokáže objektívne vysvetliť, ako sa do kovov investuje. Taktiež umožňuje výkup zlata, striebra a platiny späť.

  • Nezabúdajte si preveriť obchodníkovu dôveryhodnosť, históriu a jeho postavenie na trhu. Solídny predajca by mal fungovať aspoň 7-10 rokov. Všimnite si aj partnerstvá zvoleného obchodníka (napríklad s centrálnou bankou), aby vaše úspory neskončili v predpredajnej sieti.

  • Nechajte si skontrolovať rýdzosť a pravosť zliatkov, tehál aj mincí.

Formy investícií

  • Verejne obchodované fondy sú pohodlným a likvidným prostriedkom pre nákup a predaj drahých kovov. Neumožňujú však prístup k fyzickej podobe investície.

  • Vlastníci kmeňových akcií a podielových fondov ťažobných firiem ovplyvňujú pohyb cien drahých kovov. Ak si nie ste istí, ako s takou komoditou pracovať, držte sa fondov, ktorých manažéri sa chvália solídnymi výsledkami.

  • Opcie na trhu ponúkajú likviditu a zaujímavý prostriedok pre investorov, ktorí chcú obchodovať vo veľkom. Najvyššie straty a zisky možno dosiahnuť pri derivátových produktoch.

  • Mince, medaily, tehličky a zliatky ocenia tí, ktorí majú k dispozícii bezpečnostnú schránku alebo trezor. Pre tých, ktorí očakávajú najhoršie, sa jedná o ideálny variant. Vlastníctvo fyzickej podoby kovu ale znižuje jeho likviditu a môže sa predražiť. Počítajte totiž s tým, že za uskladnenie budete platiť.

  • Certifikáty ponúkajú výhody fyzického vlastníctva kovu bez problémov s prepravou a skladovaním. Pre prípad nejakej katastrofy však počítajte s tým, že certifikáty sú iba papierové.

Platinový náhrdelník s diamantom
Platina máva v dobrých časoch vyššiu cenu než zlato, pretože je vzácnejšia.
kompozícia so striebornými šperkami a mincami
Investovať do striebra môžeme v podobe zliatin, tehličiek, medailí alebo mincí.

Čoho sa vyvarovať?

U ušľachtilých materiálov hrozí pokles ceny v časoch ekonomickej istoty. Tí, ktorí do tejto komodity vložia veľké prostriedky, môžu naraziť na ťažkosti pri snahe ju predať. Ďalšie riziko predstavuje otázka zdrojov. Ak rastie dopyt, zdroje sa rýchlejšie vyčerpávajú a cena stúpa.

Pri nákupe si dajte pozor, aby kovu nechýbala puncová značka. Vyvarujte sa nákupov na základe výhodných ponúk z letákov, ktoré nájdete doma v schránke.

Zajímavosti

  • Viac ako 3/5 ľudí verí hmatateľným investíciám. U ľudí nad 55 rokov ide o 70 %.

  • Celých 48 % ľudí uprednostňuje investície do drahých kovov.

  • V roku 2018 vložilo do kovov peniaze zhruba 100 000 Slovákov.

V prípade, že zvažujete zhodnotenie svojich úspor, diverzifikujte. Peniaze môžete vložiť do diamantov a drahokamov, ušľachtilých kovov, nehnuteľností, akcií, dlhopisov, podielových fondov a rôznych sporiacich produktov. S rozvahou svoje prostriedky rozdeľte, aby ste sa nedostali do straty. Hmotné investície v podobe zliatkov a tehál, drahocenných svadobných a zásnubných prsteňov, a ďalších šperkov uspokoja hlavne konzervatívnych investorov.
  • Zásnubný prsteň s moissanitom a lab-grown diamantmi Lisabet
    Zásnubný prsteň s moissanitom a lab-grown diamantmi Lisabet
  • Zlatý prsteň so žltým emerald salt and pepper diamantom Shea
    Zlatý prsteň so žltým emerald salt and pepper diamantom Shea
  • Zlatý bezel prsteň s emerald lab-grown smaragdom Kayla
    Zlatý bezel prsteň s emerald lab-grown smaragdom Kayla
  • Zásnubný prsteň s lab-grown diamantmi Agathe
    Zásnubný prsteň s lab-grown diamantmi Agathe
  • Zásnubný prsteň s 0.32ct lab-grown IGI certifikovaným diamantom Rabi
    Zásnubný prsteň s 0.32ct lab-grown IGI certifikovaným diamantom Rabi

Newsletter

Okrem článkov ponúkame aj množstvo akcií, zliav a súťaží.

Chcete o nich vedieť ako prvý? Stačí sa prihlásiť k nášmu newsletteru.

Emailovú adresu ste nezadali správne.

Musíte súhlasiť s podmienkami.

Témy, o ktorých píšeme

  • Čítať túto tému

    Všetko o šperkoch

  • Čítať túto tému

    Zásnuby

  • Čítať túto tému

    Všetko o svadbe

  • Čítať túto tému

    Ako na darčeky