SVADOBNÁ TORTA

Kráľovná svadobnej hostiny

SVADOBNÁ TORTA - kráľovná svadobnej hostiny

Svadobná torta – sladká bodka, na ktorú nikto nezabudne

Svadobná torta je viac, než len slávnostný múčnik. Či už je malá alebo niekoľko poschodová, vždy je ozdobou každej svadby a svojím vzhľadom podčiarkuje jej celkový štýl. Samotné krájanie torty je aj jednou zo svadobných tradícií. Čo ale zahŕňa jej objednávka? Na čo je potrebné myslieť?


Význam svadobnej torty

Svadobná torta sa bežne podáva po svadobnej hostine, ako zákusok ku káve. Tradícia velí, že ju musia ochutnať všetci svadobčania, pretože tým novomanželom zaistia šťastie na spoločnej ceste životom. A samotné krájanie torty potom prezradí, kto bude mať v manželstve navrch – podľa toho, kto sa noža ujme ako druhý. Iný zvyk zase priamo mužovi radí, aby svojou rukou prekryl tú manželkinu a dal jej tak najavo svoju oporu.

Krájaním torty to však nekončí. Aj jej servírovanie má svoje pravidlá. Prvý kúsok prináleží novomanželom, ktorí by ho mali zjesť spoločne. Ďalšie porcie patria nevestiným rodičom a podávať by ich mal ženích. Potom nevesta servíruje sladkú porciu ženíchovým rodičom. O ďalšie krájanie a roznášanie sa postará obsluha reštaurácie alebo cateringu.

Kedy svadobnú tortu objednať?

Ak nie ste príliš nároční alebo si na sladké veľmi nepotrpíte, s objednávkou torty sa nemusíte nikam ponáhľať. Ak si však chcete vyberať a pohrať sa s kombináciami chutí alebo plánujete svadbu v sezóne (teda od mája do septembra), prípadne máte vyhliadnutého šikovného cukrára, ktorý je na roztrhanie, rozhodne s objednávkou neotáľajte. Minimálne 7 až 6 mesiacov pred svadbou sa zorientujte v ponuke, sumarizujte svoje priania a oslovte prvých cukrárov. Rovno si s nimi dohodnite aj ochutnávku, aby ste sa prípadne mohli porozhliadnuť inde. Zhruba 3 mesiace pred svadbou si potom vo svadobnom plánovači poznačte doladenie posledných detailov a potvrdenie objednávky.

 
Svadobná torta
Vybrať tú pravú svadobnú tortu nemusí byť jednoduché
Svadobná torta
Torta by mala ladiť so štýlom vašej svadby

Ako tortu zostaviť?

Veľkosť

Najskôr je potrebné určiť veľkosť. S tou vám môže poradiť samotný cukrár, obecne sa ale počíta zhruba 150 až 200 gramov na osobu. Je teda dôležité vedieť, koľko hostí budete chcieť týmto múčnikom pohostiť. Budete ho ponúkať iba hosťom na svadobnej hostine? Alebo pridáte kúsok torty aj do krabičiek s výslužkou? Podľa počtu porcií potom výrobca určí celkovú hmotnosť torty a tiež počet poschodí.

 

Príchuť

Ak nemáte vybratého svojho favorita, tak sa teraz asi trochu zapotíte. Je totiž toľko kombinácií! Vybrať si medzi vanilkovým, čokoládovým alebo orieškovým korpusom je celkom ľahké, ale čo krém? Zvoliť vanilkový, čokoládový, straciatellový, tvarohový alebo snáď šľahačku? Ak si nie ste istí, skúsený cukrár by vám mal poradiť, aké kombinácie sa k sebe najlepšie hodia. Je vám ľúto vybrať len jednu príchuť? Zvoľte pre každé poschodie inú.

V prípade, že chcete svojich hostí prekvapiť, môžete ako svadobnú tortu skúsiť klasiku prezlečenú do nového kabáta. Málokto bude čakať, že práve na svadobnej hostine si pochutná na schwarzwaldskej, red velvet alebo dokonca na sacherovej torte.

Pri zostavovaní svadobného múčnika pamätajte aj na zdravie svojich hostí. Ak viete o niekom, kto trpí nejakou alergiou, určite ho potešíte, keď dostane naservírovanú sladkú bodku upravenú podľa jeho potrieb.

 

Čo je in?

Tortové podkovy s ťažkým maslovým krémom sú už dávno pasé, rovnako tak sú na ústupe kúsky poťahované fondánom. Pomyselnému sladkému rebríčku kraľuje tzv. naked cake alebo inak povedané nahá torta. Je charakteristická svojou priznanou štruktúrou, prípadne môže byť ledabolo potretá krémom a ozdobená kvetmi prípadne ovocím. Vďaka variabilite tohto múčnika sa hodí pre všetky druhy svadieb, od boho štýlu až po zámockú oslavu.

S krémom sa taktiež dá pekne čarovať. Precízne a hladko rozotrentý po celej torte jej prepožičiava čistý, elegantný vzhľad, krémové vlnky z nej naopak urobia nespútaného romantika.

Pre čokoholikov bude určite jasnou voľbou torta s čokoládovými tyčinkami po obvode, bohato zdobená ovocím. Alebo, môžu zvoliť horúcu novinku, hravý drip cake, kedy sa na vrchnú časť torty naleje čokoládová ganache, ktorá potom steká po jej obvode.

 
Svadobná torta
Zvolíte dizajnovú tortu zdobenú kvetinami...
Svadobná torta
...alebo klasiku s ovocím?
 

Obľúbenou alternatívou ku klasickej torte sú jednotlivé svadobné cupcakes. Ak vaše srdce túži po niečom originálnejšom, zvoľte namiesto cupcakes minibábovky, tartaletky, veľké makrónky alebo napríklad donutky poukladané na seba. Kráľom týchto alternatív je ale Croquembouche alebo inak povedané tortová pyramída z malých veterníkov, s chrumkavým karamelom na povrchu.

No môžete skúsiť aj niečo úplne iné. Máte vy alebo svadobčania špeciálne stravovacie návyky? Alebo vás svadba čaká počas horúceho leta, kedy by sa ako sladká bodka hodilo skôr niečo ľahšie? Siahnite po raw torte – nepečenej, neprisladzovanej, ovocno-orechovej variácii bez laktózy a lepku.

 
Svadobné cupcakes
Čokoládové cupcaky sú obľúbenou svadobnou bodkou
Svadobné tortičky
Zvoliť ale môžete aj smotanové zákusky s ovocím
 

Vzhľad je dôležitý

Nech už si vyberiete akúkoľvek tortu, mala by korešpondovať s celkovým štýlom svadby a takisto by mala vhodne dopĺňať svadobné menu. K ľahkému letnému menu sa hodí svieža, ovocná torta, na zimnej svadbe sa vôbec nemusíte obávať použiť hutnejší krém a veľa čokolády, ktorá nikam neutečie.

Tortu robí tortou aj jej zdobenie. Tie moderné vsádzajú väčšinou na sezónne ovocie alebo svadobné kvetiny. Namiesto figúrok nevesty a ženícha obývajú vrchné poschodie iniciály novomanželov prípadne malé papierové girlandy.

Koľko peňazí si pripraviť?

Koľko bude torta stáť, samozrejme, závisí od jej veľkosti, použitých surovín, zdobenia a špeciálnych prianí. Ako bolo uvedené vyššie, porcia pre každého stravníka je zhruba 150 až 200 gramov. 1 kilogram tejto sladkosti na objednávku vás vyjde asi na 20 až 30 eur. Ak teda máte hostinu napríklad so 40 hosťami, potrebujete na ňu 8 kilogramovú tortu (čo sú asi 3 poschodia). V drahšej cukrárni tak vytiahnete z peňaženky okolo 200 eur. Cena sa môže líšiť aj podľa toho, či pochádza váš cukrár z veľkomesta alebo malomesta.

Ak chystáte skôr menšiu hostinu (a teda nepotrebujete obrovský sladký kolos) alebo je váš rozpočet obmedzený, môžete zvoliť domácu výrobu. Tá vás vyjde minimálne o 20% lacnejšie, pretože cca toľko činí prirážka cukrárne za prácu a energie.

Čo objednať spolu s tortou

TTak tortu by sme mali. Čo ešte objednať od jej dodávateľa? Milým zvykom v niektorých regiónoch býva poďakovanie rodičom za výchovu ženícha a nevesty. Pretože slová niekedy nestačia, pripája sa k nim malá tortička, ktorá je napodobeninou tej slávnostnej, samozrejme, vo farbách svadby.

Väčšina cukrární je tiež schopná dodať nielen svadobné pečivo na stoly či do výslužky, ale aj maškrty do sweet baru.

Milovníkov sladkého z radov svadobčanov určite potešíte jedlými menovkami, či pridanými ďakovnými cukrovinkami vo výslužke.

 
Svadobné veterníky
Nezabudnite na zákusky do svadobnej výslužky
Svadobné cukrovinky
Sladké pohostenie môže tvoriť výrazný aranžmán svadobného stolu

Užitočné tipy na záver

Cukrárov schopných splniť vaše priania sa vo vašom okolí nájde určite veľa. Do rozhodovacieho procesu zapojte aj chuťové bunky a nenechajte sa odbiť s ochutnávkou vybraných variantov. Rozhodne nekupujte mačku vo vreci.

Ďalšou položkou, na ktorej sa nevyplatí šetriť, je doprava torty. Cukrárne ju totiž prepravujú v chladiacich autách a sú tak schopné zaistiť optimálne podmienky na to, aby zabránili predčasnému skazeniu múčnika. Personál dodávateľa zodpovedá aj za kvalitu „tovaru“, takže je po prevoze schopný buď upraviť nedostatky, zaistiť náhradu alebo vrátiť peniaze.

A v neposlednom rade majte na pamäti skladovanie torty, obzvlášť v letných mesiacoch. Aj keď by mala byť táto niekoľkoposchodová dobrota ozdobou svadobnej tabule, radšej než riskovať zdravie tráviaceho traktu, jej nájdite miestečko v chladnom kúte. Elegantným riešením je napríklad chladiaca vitrína, ktorú si môžete požičať od reštaurácie alebo cateringovej spoločnosti. Zabijete tak dve muchy jednou ranou – torta má optimálne teplotné podmienky a navyše sa ňou môžu všetci zúčastnení kochať.

Vôbec nevadí, keď budete mať veľké oči a objednáte tejto cukrovinky o niečo viac. Väčšina tort sa totiž dá bez problémov zamraziť. Po pár týždňoch tak stačí zaloviť v mrazničke a zákusok ku nedeľnej kávičke je na stole. Ideálna príležitosť zaspomínať na váš veľký deň, čo myslíte?