Striebro: doprajte si luxus za rozumnú cenu

Ušľachtilé striebro. Starí alchymisti, ktorí s ním vykonávali najrôznejšie pokusy, ho pomenovali Dianin kov. V českých krajinách bola jeho ťažba taká rozšírená, že po ňom pomenovali mesto. S akými druhmi striebra sa môžete stretnúť? Prečo si vybrať práve strieborný šperk a ako sa oň starať? To všetko a ešte viac sa dozviete v tomto článku.

Základná charakteristika

Striebro, v chemickom názvosloví označované ako Ag (Argentum), je ušľachtilý kov bielosivej farby, ktorý má najlepšiu tepelnú a elektrickú vodivosť zo všetkých kovov. Okrem šperkárstva sa využíva na výrobu zrkadiel, zubných plomb, fotografií a množstva ďalších produktov. Po tisícročia bolo striebro rozšíreným platidlom – veľmi známou striebornou mincou je napríklad pražský groš.

Cena striebra je výrazne nižšia ako cena zlata či platiny. Striebro je tiež o niečo mäkšie a poddajnejšie. Často sa používa na výrobu príveskov, náušníc, náhrdelníkov, náramkov a prsteňov na bežné nosenie. Nemalo by sa dlhodobo nosiť každý deň, preto sa obvykle neodporúča ako vhodný kov pre svadobné a zásnubné prstene. U striebra sa navyše stretnete s oxidáciou, teda černením v dôsledku pôsobenia sírnych pár a sirovodíka v znečistenom ovzduší. Niekedy k sčernaniu vedie aj príliš kyslé pH pokožky.

Na druhú stranu, čistenie striebra je veľmi jednoduché. Vďaka tomu je možné teda jednoducho docieliť, aby stále vyzeralo ako úplne nové. Striebro sa tiež spravidla poťahuje tenkou vrstvou ródia, ktorá zvyšuje jeho odolnosť voči okolitým vplyvom a bráni tak jeho oxidácii a poškriabaniu. Vzhľadom na to, že sa kov počas nosenia odiera a vrstva sa stenčuje, je potrebné nechať strieborné šperky raz za čas ródiom opäť potiahnuť.

Všetky strieborné šperky, ktoré v Eppi ponúkame, sú poródiované, aby sme mohli zaručiť ich najvyššiu kvalitu. Pokiaľ u nás taký šperk zakúpite a vrstva ródia sa začne časom stenšovať, v rámci našej doživotnej záruky vám ju radi a bezplatne obnovíme. Stačí, keď nám šperk zašlete alebo prinesiete.

Striebro

Prečo si vybrať práve striebro?

Na striebre je najlákavejší pomer ceny a kvality. Šperk zo striebra sa výborne hodí ako darček k najrôznejším príležitostiam alebo len tak. Strieborné šperky si zamilujete, pokiaľ radi striedate jednotlivé náušnice, náramky, náhrdelníky i prstienky. Ich krásny odtieň sa ľahko kombinuje s akýmkoľvek outfitom a na prvý pohľad si ich môžete ľahko pomýliť so zlatými alebo platinovými klenotmi.

Výhody striebra v bodoch:

  • má krásny šedobiely odtieň a vysoký lesk
  • je cenovo dostupné
  • dobre sa kombinuje s formálnymi aj voľnočasovými outfitmi
  • lichotí všetkým tónom pleti
  • pozlátené striebro vyzerá skoro rovnako ako žlté alebo ružové zlato

Čo je rýdzosť striebra?

Rýdzosť udáva, koľko čistého striebra obsahuje zliatina, z ktorej je konkrétny produkt vyrobený. Najčastejšia je rýdzosť striebra 925, ktorému sa hovorí sterlingové striebro, av tejto podobe ho využívajú zlatníci pri výrobe šperkov. Uvedené číslo znamená, že všetky produkty označené puncovým číslom 925 sú z 92,5 % rýdze.

Rýdzosť striebra sa vždy udáva v tisícinách - pri sterlingovom striebre je to teda 925/1000. Obsah rýdzeho striebra šperku udáva tzv. rýdzostná značka alebo punc striebra.

Zachráni recyklované striebro životné prostredie?

Recyklácia striebra produkuje len približne 14 % emisií, ktoré vznikajú jeho ťažbou.

Ťažba striebra výrazne ovplyvňuje životné prostredie. Spôsobuje eróziu a kontaminuje spodné vody vysokou hladinou ortuti a kyanidu. Striebro je relatívne lacné na výrobu, preto býva ťažké presvedčiť baníkov, aby využívali udržateľné procesy.

  • Odkiaľ získať striebro na recykláciu? Z použitých výrobkov. Keď sa kov zbaví prímesí, roztaví sa a znovu sa použije na výrobu nových predmetov.
  • Je recyklované striebro rovnako kvalitné ako vyťažené? 100%. Pri opätovnom spracovaní kov nestráca na čistote. Stále má rovnakú kvalitu.
  • Ako sa striebro recykluje? Podľa odborníkov existujú dva spôsoby:
    • V malom: robotníci získajú z výrobkov striebro tradičnou cestou. Proces je náročný na čas a starostlivosť, vykonáva sa manuálne.
    • Vo veľkom: recyklácia prebieha na komerčnej úrovni a striebro sa extrahuje predovšetkým z priemyselných výrobkov a následne sa vracia do obehu.
  • Ako recyklácia striebra ušetrí energiu a zníži emisie skleníkových plynov? Pri ťažbe kovov sa používa neuveriteľné množstvo elektriny a energie, nehovoriac o prebiehajúcich taviacich a spracovateľských operáciách, ktoré emitujú skleníkové plyny. Recyklácia kovu môže znížiť škodlivé emisie od 300 až do 500 miliónov ton.

Ťažba drahých kovov je energeticky náročná a často nerešpektuje ľudské práva, preto využívame recyklované materiály. Pri kúpe strieborného šperku z Eppi si môžete byť istí, že je na 90 % vyrobený z recyklovaných materiálov. Našim cieľom je do pár rokov používať recyklované materiály na 100 %.

Aký typ striebra sa používa v šperkoch?

Rýdza forma striebra je pre použitie v šperkárstve príliš mäkká a môže sa ľahko poškodiť alebo zdeformovať. Preto sa často mieša s ďalšími kovmi, ktoré zlepšujú jeho tvrdosť a odolnosť. Do striebra sa spravidla pridáva meď a na základe ich pomeru sa určuje rýdzosť ušľachtilého kovu. Šperk potom získa určitú puncovú značku, ktorej číslo vyjadruje kvalitu striebra.

Vedľa najčastejšie sa vyskytujúcich puncov striebra 925 a 999 sa objavuje aj striebro s puncom 900, ktoré sa predtým používalo na výrobu klenotov. Číslo 800 označuje striebro na predmety dennej potreby (napríklad príbory).

Striebro

Medzi najobvyklejšie typy striebra patria:

Rýdze striebro (fine silver)

Tento typ striebra má najbližšie k rýdzej forme, pretože obsahuje 99,9% striebra a iba 0,1% prímesí. Jeho rýdzosť sa teda pohybuje na úrovni .999 a je výnimočne biele, lesklé a prirodzene hypoalergénne. Na výrobu šperkov na denné nosenie sa ale veľmi nehodí, pretože je mäkké, môže sa ľahko ohnúť a poškriabať. Využíva sa skôr ako investičné striebro a na výrobu pamätných mincí a medailí. Rýdzosťou striebra Ag 999 sa označujú strieborné tehly, ktoré sú určené na nákup a výkup.

Sterlingové striebro (sterling silver)

Toto striebro nesie veľmi známu puncovú značku 925. Jedná sa o zliatinu, ktorá obsahuje 92,5% rýdzeho striebra a 7,5% prímesi, vďaka čomu sa jedná o oveľa odolnejší materiál vhodný na výrobu šperkov na bežné nosenie. Najčastejšou prímesou býva meď, ktorá môže vytvoriť ľahké zakalenie a občas červenú alebo purpurovú patinu. Koróziu striebra spôsobuje vo vzduchu prítomný sírovodík, preto by sa nenosené šperky mali vždy uložiť do krabičky alebo šperkovnice. Z tohto typu striebra sú vyrobené všetky naše šperky, ktoré navyše poťahujeme tenkou vrstvou ródia, čo zvyšuje ich lesk, odolnosť aj hodnotu.

Niklové striebro (nickel silver)

Niklové striebro má so skutočným striebrom spoločný iba názov. V skutočnosti sa jedná o zliatinu 60% medi, 20% niklu a 20% zinku a šperky z nej vyrobené sú iba bižutéria. Niekedy sa predáva pod názvami nemecké striebro (German silver), Alpaca Silver alebo Argentan Silver. Pretože je veľmi lesklé a jasné, môžete si ho s pravým striebrom ľahko pomýliť. Pokiaľ však trpíte rôznymi kožnými alergiami, dajte si pozor, tento kov rozhodne nie je hypoalergénny.

Niello (niello)

Ide o čiernu zliatinu striebra, medi a olova, ktorá sa používa na smaltovanie šperkov, ale málokedy sa z nej vyrábajú celé šperky.

Elektrum (electrum)

Táto zliatina striebra a zlata so stopovým množstvom ďalších prvkov sa nachádza v prírode. Pomery obsiahnutých drahých kovov tejto zliatiny sa môžu líšiť. V starovekom Egypte bolo elektrum veľmi obľúbené na výrobu šperkov.

Popri šperkoch zo striebra a strieborných zliatin existuje aj bižutéria z neušľachtilých kovov (najčastejšie mosadze), ktorá sa upravuje postriebrením (silver plate). Šperk z obyčajného materiálu sa potiahne tenkou vrstvou rýdzeho striebra. Taký kúsok je veľmi lacný, ale rozhodne nie je hypoalergénny a vrstva striebra sa rýchlo ošúcha.

  • Srdiečkový otvárací medailón s diamantom zo striebra Lalit
    Srdiečkový otvárací medailón s diamantom zo striebra Lalit
  • Kolekcia striebroných šperkov s topasom, růženínom a mesačným kameňom Malika
    Kolekcia striebroných šperkov s topasom, růženínom a mesačným kameňom Malika

Ako rozpoznať biele zlato od striebra alebo platiny?

Ako už bolo spomenuté, vďaka nižšej cene striebra sú strieborné šperky na rozdiel od tých platinových a zlatých oveľa lacnejšie. Cenový rozdiel sa pohybuje v tisícoch. Napriek tomu má striebro rovnako krásnu bielosivú farbu a výnimočný lesk. Rozdiel medzi striebrom, zlatom a platinou spoznáte v ich hmotnosti – strieborný šperk je ľahší ako zlatý alebo platinový.

Ako oddialiť sčernanie strieborných šperkov?

Ako je uvedené vyššie, každý strieborný šperk časom stráca svoj lesk a sčerná, a to bez ohľadu na jeho kvalitu alebo cenu. Dochádza k tomu z toho dôvodu, že prímesi (najčastejšie meď) reagujú s vlhkosťou a sírou vo vzduchu, čo vyvoláva zmenu farby kovu. Aj keď tomuto procesu nie je možné úplne zabrániť, je možné ho významne spomaliť:

  • Správne skladovanie

Pokiaľ strieborný šperk nenosíte, uložte ho tak, aby nebol vystavený vzduchu. To znamená do krabičky alebo šperkovnice.

  • Zabráňte kontaktu šperku s chemikáliami

Tým myslíme všetky pleťové a telové krémy, oleje, make-up, laky na vlasy, parfumy a umývacie prostriedky. Strieborný šperk si teda oblečte až ako posledný pred odchodom z domu. A naopak ho zložte pred umývaním rúk, celého tela alebo pokiaľ sa chystáte upratovať či variť.

  • Pravidelná údržba

Strieborné šperky pred uložením do krabičky alebo šperkovnice očistite jemnou handričkou od nánosu každodenných nečistôt. Čas od času ich môžete umyť jemným mydlom a teplou vodou, a usušiť jemnou handričkou.

Všetky strieborné šperky, ktoré u nás zakúpite, vám v rámci doživotnej záruky raz za rok zadarmo vyčistíme.

Prečo zvoliť pozlátený strieborný šperk?

Luxus za rozumnú cenu, to je presne ten dôvod, prečo by ste mali dať šancu pozláteným šperkom. Pokiaľ nechcete investovať do zlatého šperku, a napriek tomu sa vám páči jeho zlatý alebo ružový odtieň, pozlátený strieborný šperk je jasná voľba.

Vďaka pozláteniu tenkou vrstvou žltého alebo ružového zlata získa šperk luxusný vzhľad a taktiež povrch, ktorý lepšie odoláva korózii a mechanickému opotrebovaniu. Tento spôsob úpravy ozdobných predmetov je známy už od čias antiky.

Striebro

Výhody pozláteného strieborného šperku v bodoch:

  • je lacnejší ako zlatý
  • môže mať farbu žltého alebo ružového zlata
  • je hypoalergénny
  • je viac odolný voči korózii

K najbežnejším technikám patrí tzv. galvanické pozlátenie, kedy sa šperk zavesí do zlatého kúpeľa a priechodom prúdu sa na ňom nechá usadiť vrstva zlata ľubovoľnej hrúbky.

Newsletter

Okrem článkov ponúkame aj množstvo akcií, zliav a súťaží.

Chcete o nich vedieť ako prvý? Stačí sa prihlásiť k nášmu newsletteru.

Emailovú adresu ste nezadali správne.

Musíte súhlasiť s podmienkami.

Témy, o ktorých píšeme

  • Čítať túto tému

    Všetko o šperkoch

  • Čítať túto tému

    Zásnuby

  • Čítať túto tému

    Všetko o svadbe

  • Čítať túto tému

    Ako na darčeky