Brus (Cut)

Brus je pri posudzovaní diamantu najpodstatnejší atribút. Je však tiež jedným z najzložitejších termínov. Brus je jediný zo 4C, na ktorý nevplýva matka príroda ale ľudský faktor. To, ako je diamant brúsený a leštený z jeho hrubej podoby, zaručuje jeho výsledný lesk, brilanciu a celkovú iskru. Z tohto dôvodu hrá brus veľkú úlohu v určovaní ceny diamantu a preto je tiež dôležité, aby ste sa zoznámili so všetkými faktormi, ktoré ovplyvňujú kvalitu brusu pred nákupom. Aby sme pochopili diamantový brus, je nutné poznať anatómiu diamantu a jeho proporcie. Diamantové brusy sa triedia podľa certifikačného orgánu GIA (Americký gemologický inštitút). Využíva sa päťbodová stupnica v rozmedzí od „vynikajúci“ až po „chabý“, zatiaľ čo iné laboratóriá môžu používať alternatívne stupnice a terminológie nahradením napríklad „vynikajúci“ za „ideálny“. Vynikajúci alebo ideálny stupeň je udeľovaný diamantom s najvyššou úrovňou brilancie, zatiaľ čo „chabý“ stupeň znamená horší odraz svetla a menšiu iskru. Väčšina laboratórií a certifikačných orgánov poskytuje stupne brusu len pre okrúhle diamanty, ale niekoľko z nich rozšírilo klasifikáciu brusu aj na ďalšie diamantové tvary.

Rutový brus – elegantná spomienka na minulosťPrečítať si článok

Rutový brus – elegantná spomienka na minulosť

Diamantový brus nazývaný ruta či rozeta patrí k starožitným brusom. Tvorí ho plochý pavilón a kupolovitá koruna s 3 až 24 fazetami. Kladie vysoké nároky na čistotu, na farbu kameňa už nie. Oproti briliantu vyzerá väčší.

Anatómia diamantuPrečítať si článok

Anatómia diamantu

Pre správne ohodnotenie brusu je nutné poznať optimálne rozmery diamantu a ich vzájomný pomer. Aj drobná odchýlka pôsobí na brilanciu, oheň a iskru.

Faktory ovplyvňujúce kvalitu brusuPrečítať si článok

Faktory ovplyvňujúce kvalitu brusu

Proporcie, symetria a leštenie ovplyvňujú brilanciu, oheň a iskru diamantu. Presne definujú rozmery, ktoré ovládajú distribúciu svetla a krásu kameňa.

Hodnotenie kvality podľa brusuPrečítať si článok

Hodnotenie kvality podľa brusu

GIA vytvoril používanú škálu na hodnotenie brusu diamantu. Vynikajúci, veľmi dobrý, dobrý, priemerný a chabý sú základnými stupňami pri oceňovaní.

Brúsenia a leštenia diamantovPrečítať si článok

Brúsenia a leštenia diamantov

Brúsenie diamantov predstavuje komplikovaný a vysoko špecializovaný proces, ktorý zahŕňa plánovanie, štiepenie alebo rezanie, leštenie a finálnu kontrolu.

Vzor sŕdc a šípov - Hearts and ArrowsPrečítať si článok

Vzor sŕdc a šípov - Hearts and Arrows

V roku 1980 sa v Japonsku zistilo, že pri pohľade zdola pomocou špeciálneho prehliadača vykazuje okrúhly diamant s výnimočnou symetriou vzor sŕdc a pri pohľade zhora šípy.

Témy, o ktorých píšeme

  • Čítať túto tému

    Ako na darčeky

  • Čítať túto tému

    Zásnuby

  • Čítať túto tému

    Všetko o svadbe

  • Čítať túto tému

    Všetko o šperkoch

Newsletter

Zľavy, súťaže a zaujímavosti

Prihláste sa k odberu nášho newslettera a neunikne vám žiadna novinka.

Emailovú adresu ste nezadali správne.

Musíte súhlasiť s podmienkami.