Piercing – šperky na telo, ktoré musíte poznať

Čo vám ako prvé napadne pri slove piercing? Zástupca punkového hnutia s farebnou šticou? Môže byť, ale my v tomto článku pôjdeme cestou piercingov, ktoré sú veľmi ženské a decentné. Bude reč o septum piercingu, labretách, záušniciach a dozviete sa aj to, ako sa o piercing starať.

Piercing nie je novinka, ľudstvo sa necháva prepichovať 5 tisíc rokov

Aj napriek tomu, že by vaša babička možno povedala: „Čo to tí mladí nevymyslia!“, história prepichovania rôznych častí tela siaha do ďalekej histórie. Jedným z najstarších zachovaných dôkazov je múmia ľadového muža Ötziho, ktorý žil medzi rokmi 3400 a 3100 pr.n.l. Ötzi mal prepichnuté uši a dierky roztiahnuté až na 11 mm, takže zárodok dnešných tunelov a plugov je záležitosťou starou asi 5 000 rokov.

Single náušnica
Single náušnica - ideálny kúsok na vrstvenie, ak máte dierku v uchu, ale zažiari aj samostatne.

5 zaujímavostí z histórie piercingu

  1. V Biblii sa objavuje zmienka o tom, že služobník Abraháma daroval Rebeke zlatý nosový krúžok. Nosové piercingy aj neskôr v iných kultúrach symbolizovali manželské postavenie.

  2. V starovekom Ríme si zase rímski vojaci (centurioni) prepichovali bradavky ako symbol sily a oddanosti a často si k nim pripevňovali svoje plášte.

  3. Aztékovia verili, že po prepichnutí jazyka budú lepšie komunikovať s bohmi. Jazyky prepichovali tŕňmi a na znak obete nechali krv voľne tiecť.

  4. Princ Albert piercing je typ mužského genitálneho piercingu pomenovaný podľa manžela britskej kráľovnej Viktórie. Hovorí sa, že muži vtedy nosili extrémne upnuté nohavice, a aby im nevznikala veľmi viditeľná hrča medzi nohami, nechali si prepichnúť penis. Ten bol potom pomocou háčika na vnútornej strane nohavíc prichytený na bok.

  5. Až punkové hnutie v 70. rokoch zmenilo kultúrny a náboženský význam piercingu na formu vzbury a individualizmu.

Typy piercing šperkov do ucha

Tu nás trošku môže zmiasť slovenčina, pretože aj náušnice sú typ piercingu, ale vo väčšine prípadov majú svoju vlastnú kategóriu. Nájdete tu nespočet modelov od klasických krúžkov do uší, kruhov rôznych veľkostí a visiacich i napichovacích typov.

Ucho ale nemá len jedno miesto, ktoré sa dá ozdobiť. Okrem mäkkej časti ušnice má aj niekoľko zákutí. Tie sú tvorené chrupavkou a dajú sa skrášliť ako jemnými krúžkami, tak single náušnicami, labretami, conch hoopy, helixmi, tragus, daith piercingami a ďalšími šperkami.

Labret do uší aj do pery

Labret je typ piercingu, ktorý pôvodne nie je pre ucho. „Labrum“ znamená latinsky okraj alebo pera a labrety tak primárne označujú typ piercingu pod, nad alebo priamo do pery.

Na jednom konci tyčinky je ozdobná časť, ktorá sa šraubuje a namiesto klasického zapínania je na druhej strane plôška, aby koniec piercingu nezavadzal tam, kde z kože vychádza.

Labrety sa prepichujú najčastejšie do časti ucha, ktorá sa nazýva tragus alebo aj do ďalších dierok v ušnici. Na výber sú ozdobné časti s drahokamami alebo labrety celokovové s guličkou.

Labret
Piercingové náušnice typu labreta s guličkou zo 14karátového žltého zlata.

Minimalistické single náušnice

V našej ponuke nájdete aj zlaté single náušnice, ktoré sa úžasne kombinujú a vrstvia hlavne ľuďom s viacerými dierkami v ušiach. Môžu to byť jednoduché piercing náušnice s kamienkom, celokovové „bodky“ alebo zlaté písmená. Špeciálne pre nadčasové vrstvenie šperkov sme vytvorili Fresh & Basic kolekciu, kde si každý zostaví svoj šperkový tím snov.

Jednoduché single náušnice si vyberiete podľa svojho vkusu a doplníte jemnou retiazkou či prstienkom v rovnakom duchu. Nosiť je môžete všetky spolu alebo ich nakombinovať s tými, ktoré už máte doma. Inšpirujte sa vo Fresh & Basic kolekcii!

  • Strieborný náhrdelník s perlami Marcye
    Strieborný náhrdelník s perlami Marcye
  • Strieborné hviezdy so zirkónmi Tabby
    Strieborné hviezdy so zirkónmi Tabby
  • Zlatá piercing náušnica s rubínmi Rossi
    Zlatá piercing náušnica s rubínmi Rossi
  • Zlatý prsteň s opálom a zafírom Arlette
    Zlatý prsteň s opálom a zafírom Arlette
  • Strieborné trojlístky s tyrkysmi Trinida
    Strieborné trojlístky s tyrkysmi Trinida

Fresh & Basic kolekcia

Pohodlný fake piercing so záušnicami

Bez dierok to ide tiež. Falošný piercing do ucha vyrieši záušnica. Nasadíte ju na ucho a nikto nepozná, že ste nemuseli trpieť prepichovanie alebo nastrelenie dierok. Záušnice alebo tzv. ear cuff náušnice pôsobia absolútne prirodzene a majú veľkú výhodu v tom, že si bez nutnosti nových dierok vyskúšate, ako by vám pristal skutočný piercing.

Ear cuff
Skvelý spôsob, ako ozdobiť hornú časť ucha bez nutnosti prepichovania.

Septumy, nostrily – typy piercingov do nosov

Aj na nose nájdeme dosť vhodného priestoru na ozdobenie piercingom. Nostrily sú náušnice, ktoré sa umiestnia nabok nosa a majú veľa tvarov. Obľúbené sú jemné kamienky alebo celokovové krúžky. Nádherné, elegantné a v súčasnosti veľmi obľúbené sú aj septumy.

Latinsky septum znamená prehriadka. Z toho je aj odvodený názov piercingu, ktorý sa nosí práve uprostred nosovej priehradky. Tesne pod chrupavkou je v nose tenké tkanivo, ktoré sa ľahko prepichne a prevliekajú sa ním prstencové septum piercingy alebo tzv. nosné krúžky. A kto je známy nosením tohto extravagantného piercingu? Septum ste mohli zbadať u barbadorskej speváčky Rihanny, Keshy alebo Lady Gaga.

Nech už siahnete po jemnom krúžku s priehľadným topásom alebo odvážnejšom modeli s ohnivým rubínom, bude to zosobňovať vašu výnimočnosť a nezávislosť. Aj vy sa môžete cítiť ako celebrita.

Septum piercing
Stred krúžka zdobí prírodný červený rubín a postranné zlaté guličky.

Ako sa o piercing starať?

Hygiena je vždy na prvom mieste. Ak máte čerstvo prepichnutú kožu, so starostlivosťou o ranku vám poradia priamo v salóne, kde pre vás tiež podľa miesta vpichu zvolia vhodný antibakteriálny prostriedok. Iný bude na dierku v jazyku a iný na piercing v pupku.

Všeobecne sa ale zo začiatku odporúča (a skvelo funguje) soľný roztok na piercing, ktorým môžete miesto vpichu i šperk umývať alebo ho v ňom nechať chvíľu namočený. Nerobte to ale častejšie než dvakrát denne, zbytočne by ste si miesto dráždili. Soľ je skvelá dezinfekcia, nenaruší povrch kovu a roztok rozmočí všetky nečistoty.

Soľný roztok
2dcl prevarenej vody
čajová lyžička soli (postačí tá, ktorú máte v kuchyni na varenie)


Zo začiatku do zahojenia sa o svoj piercing budete musieť starať sami, potom máte ale od nás čistenie Eppi piercinguraz za rok zadarmo. A aby sme nezabudli, samozrejme aj doživotnú záruku.

Tak ktorý typ šperku na telo vás najviac zaujal? Mrknite na konkrétne modely v našej ponuke piercingov!

Piercingy

Newsletter

Okrem článkov ponúkame aj množstvo akcií, zliav a súťaží.

Chcete o nich vedieť ako prvý? Stačí sa prihlásiť k nášmu newsletteru.

Emailovú adresu ste nezadali správne.

Musíte súhlasiť s podmienkami.

Témy, o ktorých píšeme

  • Čítať túto tému

    Všetko o šperkoch

  • Čítať túto tému

    Zásnuby

  • Čítať túto tému

    Všetko o svadbe

  • Čítať túto tému

    Ako na darčeky