Kde a ako usporiadať zásnuby

Milí muži, ak ste sa rozhodli pre sobáš so svojou milovanou, asi už premýšľate, ako ju požiadate o ruku. Pre oboch z vás bude žiadosť o ruku určite nezabudnuteľným dňom. Preto je dôležité starostlivo zvážiť, ako a za akých okolností pred ženou pokľaknúť. V nasledujúcom článku sme pre vás pripravili tipy, ako zvoliť správne miesto a čas, čoho sa určite vyvarovať, ale napríklad aj kam pred oným dňom D ukryť prsteň. Nebudú chýbať ani inšpirácie a tipy na originálne žiadosti o ruku.

Kedy a kde žiadať o ruku

Ako to už v živote býva, nič nie je dobré uponáhľať. A o vymýšľaní spôsobu žiadosti o ruku to platí dvojnásobne. Miesto aj čas vyberajte starostlivo, s ohľadom na záujmy a obľúbené miesta budúcej nevesty. Možností, podľa čoho voliť, máte hneď niekoľko. Tou prvou a zrejme najklasickejšou je večera pri sviečkach vo vašej obľúbenej reštaurácii, ktorou rozhodne nič nepokazíte. Toto prostredie síce neposkytuje príliš veľa súkromia, ale vytvára romantickú atmosféru. Žiadosť navyše nebude závislá od počasia. Pre milovníkov klasiky teda môže byť ideálnou voľbou.

Ak ale chcete zásnuby poňať menej tradične, skúste originálnu žiadosť o ruku. Čo napríklad pokľaknúť na mieste vášho prvého stretnutia, alebo tam, kde ste si dali prvý bozk? Tomu sa hovorí romantika. Zvoliť však môžete aj úplne nové miesto. Ak má napríklad vaša priateľka rada výhľady, pod milou zámienkou nedeľného výletu ju vezmite na najbližší kopec, a tam sa počas pikniku v tráve vyslovte. Ďalšou možnosťou sú potom zásnuby na koncerte, počas adrenalínového športu alebo na dovolenke v zahraničí. Práve posledný spomínaný variant dáva možnosť vybrať úplne unikátne miesto. Navyše aj počas slovenskej pochmúrnej zimy môžete zažiť romantické zásnuby pri západe slnka a za šumenia morských vĺn. Štýlu zásnub potom môžete prispôsobiť tiež miesto a typ svadby.

Fotka prsteňa na prste snúbenice pri mori
Zásnuby na dovolenke v zahraničí bývajú nezabudnuteľným zážitkom.
Fotka zásnub s prsteňom a kyticou ruží
Darovať kyticu ruží spolu so zásnubným prsteňom je skutočne romantické gesto.

Spôsoby žiadosti o ruku

Ak ste výber miesta aj času zvládli, teraz nastáva zapeklitejšia fáza. Pripraviť originálny spôsob, ako o ruku požiadať. V dnešnej dobe sa okrem klasického pokľaknutia a vyznania lásky objavuje toľko možností, že určite medzi nimi nájdete tú pravú. Už samotný fakt, že si s prípravou dáte väčšiu prácu, bude svedčiť o tom, ako veľmi vám na partnerke záleží.

Tu je teda niekoľko tipov:

Domáci maznáčik

Kto by odolal roztomilosti našich psíkov a mačičiek? Pri žiadosti o ruku si vezmite na pomoc svojho alebo vypožičaného domáceho maznáčika a nechajte ho doniesť vyznanie lásky až do rúk svojej milovanej. Uvidíte, že úprimnosťou a nevinnosťou žiadosti bude nadšená.

Fotokabínky

Ďalší originálny spôsob, ako požiadať o ruku, je priamo vo fotokabínke. Nie je to možno práve najromantickejšie miesto, ale budete mať aspoň istotu, že emócie radosti a šťastia vás oboch, budú už navždy zachytené. Stačí len vybrať prstienok z vrecka vo chvíli, keď začne cvakať spúšť fotoaparátu…

Lov pokladov

Premeňte žiadosť o ruku na dobrodružnú honbu za pokladom. Trasu môžete vyznačiť v okolí svojho domu, ale aj na zahraničnej dovolenke. Napríklad pomocou partnerkiných obľúbených kvetín.

Krabica spomienok

Vyberte svoje najlepšie spoločné fotografie a vyskladajte ich do ozdobnej krabičky. Za každý obrázok vložte krátky odkaz a navoďte nostalgickú atmosféru. Potom už len verte, že ďalšou spoločnou spomienkou budú fotografie z vašej svadby.

Žiadosť v podobe textu

Ak vaša partnerka rada číta a vy máte na písanie talent, potom sa vám naskytá ďalšia možnosť romantickej žiadosti o ruku. Zložte báseň, alebo napíšte krátky text, ktorý zakončíte otázkou so žiadosťou o ruku. Než sa vaša partnerka dostane na koniec dielka, bude sa vám zrejme tajiť dych, ale jej rozžiarená tvár potom bude určite stáť za to.

Na letisku

Ak jeden z vás často cestuje, skvelou príležitosťou je žiadosť o ruku na letisku. Až sa bude nabudúce vaša partnerka vracať k vám domov, čakajte na ňu v letiskovej hale s ceduľou "pani ..." a doplňte svoje priezvisko.

Romantické video

Prekvapte svoju drahú polovičku krátkym filmom zostrihaným z vašich spoločných fotografií a videí. Na jeho koniec potom natočte sám seba a na kameru vyslovte svoju žiadosť. Bude mať aj táto séria šťastný koniec? Určite!

Žiadosť o ruku za súmraku
Ak si žiadosť vopred pripravíte, budete sa počas vyjadrenie cítiť istejšie.
Fotka zásnubného prsteňa na ruke snúbenice
Výber zásnubného prsteňa môžete konzultovať aj s jeho nastávajúci nositeľkou.

Ako správne žiadať o ruku?

Je samozrejmé, že než požiadate o ruku, ste nervózny a neviete, ako to urobiť tým "správnym" spôsobom. Niet sa čomu čudovať. Veď zásnuby sú naozaj dôležitý životný medzník. Preto než pokľakne, prečítajte si, ako sa vhodne pripraviť a čoho sa naopak vyvarovať.

Nezabudnite:

  • Vopred sa porozprávajte - Ak sa chcete vyhnúť nepríjemnému prekvapeniu, mal by ste si s partnerkou o svadbe vopred prehovoriť. Uistite sa, že sobáš je tým, po čom obaja túžite a zhodnete sa aj v ďalších dôležitých veciach, ktoré s ním súvisia. Napríklad v otázke bývania alebo detí. Táto veľká otázka by totiž rozhodne nemala prísť ako blesk z čistého neba.

  • Pripravte prekvapenie - Hoci o svadbe s partnerkou vopred prehovoríte, samotná ponuka na sobáš by mala byť prekvapením, ktoré vo vás oboch zanechá nezabudnuteľnú spomienku.

  • Dobre ukryte prsteň - Zásnubný prsteň je dôležité vyberať naozaj starostlivo a na nič dôležité nezabudnúť. Keď už ale v ruke držíte onen jedinečný kúsok, asi by ste nebol veľmi rád, keby ho partnerka objavila príliš skoro. Preto prsteň nezabudnite dobre schovať. Kam? Môžete ho napríklad uložiť do skrine, kam dávate oblečenie na ďalšiu sezónu, alebo ho položiť do šuplíka, ktorý slúži len vám. A ak sa aj napriek tomu bojíte odhalenia, poproste blízkeho priateľa, napríklad budúceho svedka, nech zatiaľ klenot schová u seba doma.

  • Pripravte sa - "Vezmeš si ma?" Táto jednoduchá, avšak dôležitá otázka, často mužom berie dych. Preto cvičte. Možno to znie hlúpo, ale skúste si tieto slová niekoľkokrát povedať sám pre seba a nahlas. Môžete si tiež vopred pripraviť, čím otázku doplníte, aby ste počas vyjadrenia znel čo najviac prirodzene a sebavedome.

  • Poraďte sa ohľadne výberu zásnubného prsteňa - Niektoré budúce nevesty si želajú byť pri tom, až budete zásnubný prstienok vyberať. A oprávnene. Tento klenot je veľkou investíciou, preto je určite vhodné, aby sa k jeho dizajnu vyjadrila aj nastávajúca nositeľka.

Toto radšej nerobte:

  • Radšej osamote než na verejnosti či v kruhu rodinnom - Iste túžite po veľkolepej žiadosti. Každopádne pamätajte, že zásnuby sú veľmi osobná a intímna záležitosť a mnoho žien dáva prednosť zdieľať tento magický moment iba s vami. Koniec koncov budete mať zvyšok života na to, aby ste všetkým svojim známym a priateľom o tomto významnom dátume rozprávali.

  • Nedávajte prsteň do jedla - Možno chcete urobiť dojem pri romantickej večeri. Avšak pamätajte, že tento nápad sme už videli v toľkých seriáloch a filmoch, že je teraz trochu gýčovitý. Navyše určite nechcete riskovať, že partnerka prstienok nedopatrením prehltne.

  • Nežiadajte počas športových zápasov - Samozrejme záleží na preferenciách budúcej nevesty. No všeobecne, nie sú športové zápasy tým najlepším miestom pre žiadosť o ruku. Sú hlasné, zmätené a nie je tu možnosť pre navodenie romantickej a intímnej atmosféry. Tú si pritom zásnuby rozhodne zaslúžia.

  • Nie s prázdnymi rukami - Romantická žiadosť o ruku bez prsteňa je ako Vianoce bez stromčeka. Zásnubný prsteň je so žiadosťou o ruku neodlučiteľne spätý a má svoju dôležitú symboliku. Nikdy preto nežiadajte s prázdnymi rukami. Partnerka by si mohla celú vec zle vyložiť a nadobudnúť dojem, že si ju dostatočne nevážite.

  • Nie príliš skoro - Niekedy sa stane, že vás láska na začiatku vzťahu doslova zaplaví, teda je potom ťažké nekonať zbrklo. Než však pokľaknete, uistite sa, že sa s partnerkou naozaj dobre poznáte a chcete spolu stráviť zvyšok života. Čakanie na to, až bude vzťah stabilizovaný, len posilní váš budúci manželský život.

  • Nečakajte, že povie "áno" okamžite - Vyznanie lásky a žiadosť o ruku je veľká vec a nie vždy môže byť partnerka na zmenu života pripravená. Ak teda vaša láska odpovie len "možno", nebuďte smutný a dajte jej čas.

Na záver by sme vám radi pripomenuli, že ak sa nebudete vyslovovať priamo vo fotokabínke, je skvelé mať poruke aj fotoaparát a zachytiť okamihy šťastia s partnerkou. Zhotovené fotky prípadne video sa určite bude hodiť nielen na nastávajúcej svadbe, ale aj ako pamiatka pre vaše deti a trebárs aj vnúčatá.

Newsletter

Okrem článkov ponúkame aj množstvo akcií, zliav a súťaží.

Chcete o nich vedieť ako prvý? Stačí sa prihlásiť k nášmu newsletteru.

Emailovú adresu ste nezadali správne.

Musíte súhlasiť s podmienkami.

Témy, o ktorých píšeme

  • Čítať túto tému

    Všetko o šperkoch

  • Čítať túto tému

    Zásnuby

  • Čítať túto tému

    Všetko o svadbe

  • Čítať túto tému

    Ako na darčeky