Dedičstvo po babičke alebo aké dedičné šperky existujú

Vo veľa rodinách sa šperky dedia z generácie na generáciu. Také dedičstvo po babičke nemusí byť len zlatý prsteň. Stretnúť sa môžete s perlovými šperkami, náramkami alebo manžetovými gombíkmi. Do akého obdobia sa datuje dedenie šperkov a ako začať s touto tradíciou vo vlastnej rodine? Na všetko vám odpovieme v článku.

Čo sú dedičné šperky?

Dedičné šperky sú šperky, ktoré sa po generácie predávajú v rodinách. Často sú ale dedičné šperky opradené príbehom, ktorý je pre danú rodinu dôležitý. Pokiaľ je ich existencia v rodine naozaj významná, mali by ste si ich uchovať. A keď príde ten správny čas, môžete ich posunúť svojim potomkom.

Vznik a význam dedenia šperkov

Zvyky týkajúce sa dedenia šperkov siahajú tisíce rokov do minulosti a v jednotlivých krajinách sa líšia. Všetky dedené predmety majú ale podobný rys - úzko súvisia s príbehmi, ktoré predkovia chcú zdieľať a odovzdávať ďalej. Môže ísť o významné udalosti, ktoré mali vplyv na vývoj rodiny a ktoré má mať každý člen na pamäti. Môžu súvisieť so svetovými vojnami alebo vznikom republiky. Na dedičný šperk sa môže viazať dôležité ponaučenie, alebo je to len „rodinný poklad“, ktorý má hodnotu sám o sebe. Často totiž išlo o jediný cenný predmet v rodine.

Zdedený šperk vám tiež pri jeho nosení môže pripomínať danú osobu - jeho silu, odvahu, trpezlivosť alebo lásku, ktorú k vám cítil. Vždy, keď ho budete mať na sebe, spomeniete si, čo ste spolu prežili a akou inšpiráciou pre vás daná osoba bola.

Turmalínový náhrdelník s diamantmi

Jaké šperky se dědí?

Zlaté prstene

Zlaté zásnubné prstene a všeobecne zlaté šperky sa dedia najčastejšie. Zlato je ušľachtilý kov, ktorý sa v prírode vyskytuje v menšom množstve než striebro. To sa prejavuje aj na výslednej cene, pretože cena zlata je vyššia. Pokiaľ vám niekto z rodiny odovzdá starožitný zlatý prsteň, predstavuje pre neho skutočnú hodnotu.

Halo prsteň s diamantmi

Diamantové náušnice

Vašu rodinnú históriu si môžete niesť všade so sebou. Napríklad vďaka šperkom osadeným diamantmi. Tie sa rozšírili a stali dostupnejšími až koncom 19. storočia. Niet divu, vzácnosť a hodnota tohto drahokamu je nesmierna. Ak k vám doputujú naozaj staré diamantové náušnice, strážte ich ako oko v hlave.

Perly

V šperkovnici mamičiek a babičiek môžete tiež objaviť koraly z perál alebo perlové náušnice. Pred tým, než sa rozšírila ich kultivácia, predstavovali perly veľmi nákladnú záležitosť. Kvôli svojej hodnote tak zostávali v rodinách po generácie. Keď vám niekto odovzdá rodinné perly, môžu byť desiatky rokov staré a veľmi ojedinelé.

Strieborný perlový náhrdelník

Prívesky a medailóniky

Šperk nemusíte zdediť len po ženách. Odovzdať vám ho môže aj otec alebo dedko, s ktorým ste si boli ako deti blízki. Prívesok môže mať podobu zlatého peniažteku, krížika alebo medailónika, v ktorom sa môže ukrývať odkaz.

Manžetové gombíky

Manžetové gombíky sú doménou mužského sveta. Ich vznik siaha až do 13. storočia, kedy sa používali ako dekorácia. V niektorých rodinách sa dokonca ďalšie manžetové gombíky nekupovali, ale len dedili. Môžete na nich zbadať iniciály alebo rôzne drahokamy.

Ako začať tradíciu dedenia šperkov?

Ak si prajete zdieľať rodinnú históriu ďalej, ale vo vašej rodine sa žiadne dedičstvo po babičke nevyskytuje, môžete tradíciu dedičných šperkov založiť sami. Vybrať si môžete akýkoľvek šperk, ktorý má pre vás osobnú hodnotu.

Napríklad odovzdaním zásnubného prsteňa umocníte pocit, že nová rodina, ktorú si váš syn alebo dcéra zakladá, sa stáva súčasťou rodinnej tradície a dedičstva. Týmto spôsobom si uctíte svojich predkov, s ktorými zároveň vytvoríte spojenie s budúcou rodinou.

Pamätajte, že šperky nemusíte dávať len svojim deťom, ale aj synovcom a neteriam. Je len na vás, ako sa rozhodnete. Vyberte ale toho člena rodiny, ktorý zdedený šperk náležite ocení.

  • Diamantové náušnice v tvare kvetov Anstey
    Diamantové náušnice v tvare kvetov Anstey
  • Manžetové gombíky zo zlata s diamantmi Tanzy
    Manžetové gombíky zo zlata s diamantmi Tanzy
  • Africký tanzanit a diamanty v náhrdelníku Ottira
    Africký tanzanit a diamanty v náhrdelníku Ottira
  • Halo diamantový zásnubný prsteň Deseny
    Halo diamantový zásnubný prsteň Deseny
  • Zlatý náhrdelník z bielych perál Dulcia
    Zlatý náhrdelník z bielych perál Dulcia
  • Hodinky s automatickým švajčiarskym strojčekom Designer
    Hodinky s automatickým švajčiarskym strojčekom Designer
  • Zlaté visiace náušnice s diamantmi Basie
    Zlaté visiace náušnice s diamantmi Basie
  • Pánsky prsteň s ručným gravírom vlastnej voľby Tauru
    Pánsky prsteň s ručným gravírom vlastnej voľby Tauru

Zdedený šperk sa vám nepáči?

Prsteň, prívesok alebo náramok, ktorý ste zdedili, si môžete nechať upraviť podľa vlastných predstáv. Zlatník ho roztaví a vyrobí z neho nový šperk. Použiť môžete tiež len drahokamy, ktoré pôvodný šperk zdobili, a umiestniť ich na iný kúsok z vašej šperkovnice.

Newsletter

Okrem článkov ponúkame aj množstvo akcií, zliav a súťaží.

Chcete o nich vedieť ako prvý? Stačí sa prihlásiť k nášmu newsletteru.

Emailovú adresu ste nezadali správne.

Musíte súhlasiť s podmienkami.

Témy, o ktorých píšeme

  • Čítať túto tému

    Všetko o šperkoch

  • Čítať túto tému

    Zásnuby

  • Čítať túto tému

    Všetko o svadbe

  • Čítať túto tému

    Ako na darčeky