Nadčasové a trendy: Unisex šperky pre každého

Súčasná doba volá po rovnoprávnosti naprieč rôznymi odbormi a spoločenskými témami. Rozdiely medzi pánskymi a dámskymi produktmi sa začínajú zmazávať a firmy sa čoraz viac prikláňajú k ponuke unisex produktov. Klenotníci a dizajnéri držia s módou krok a tvoria prstene, prívesky, náušnice, náramky, manžetové gombíky a hodinky, ktoré môžu nosiť všetci bez ohľadu na pohlavie. Šperky pôsobia neutrálne a nadčasovo, takže pristanú každému.

Ide o všestranné modely, ktoré sa dobre ladia. Pokiaľ s partnerom zdieľate šperkovnicu, nič sa nestane, keď siahnete po jeho šperku. Môžete si tak byť bližšie a zostať trendy zároveň.

Zlaté unisex retiazky

Tipy na nakupovanie unisex šperkov

1. Neutralita: Vyhnite sa výrazným farbám, pretože hlavnou myšlienkou unisex štýlu je uvoľnenosť a pohoda. Držte sa neutrálnych farieb, ako je čierna, hnedá, béžové a matné odtiene tradičných drahých kovov. Lesklá zlatá a strieborná vyzerá príliš okázalo.

2. Menej je viac: Pre dokonalý unisex look sa vyhnite prílišnému vrstveniu. Užite si minimalizmus. Vyberte si pár kľúčových kúskov a dosiahnete žiadaný efekt.

3. Dokonalá súhra: Aby sa starostlivo vybrané unisex šperky nestratili, zvoľte jednoduchý outfit. Zamerajte sa na decentnú farebnú paletu, farby, ktoré sa skôr dopĺňajú, než aby kontrastovali. Obliekajte sa do jednoduchých strihov, takže klenoty vyniknú. Výsledná kombinácia bude nenútene šik a nikdy nevyjde z módy.

Kruhové strieborné náušnice
Masívna unisex retiazka

Čo vám nesmie chýbať v šperkovnici

Výrazné visiace náušnice sú dnes v hľadáčiku skôr umelcov a extravagantných mužov. Odrážajú genderless, nie unisex štýl. Unisex móde zodpovedajú jednoduché kôstky alebo climber náušnice. Ideálne z matného kovu a v jednej farbe. Vhodné prstene sú z nelešteného alebo brúseného ušľachtilého materiálu, maximálne s minimalistickými detailami. Navlečte si jeden až dva na každú ruku a máte hotovo.

  • Strieborné pyramídové náušnice Nour
    Strieborné pyramídové náušnice Nour
  • Zlatý pečatný prsteň s gravírom Lauryn
    Zlatý pečatný prsteň s gravírom Lauryn
  • Minimalistické bezel náušnice s diamantmi Viosa
    Minimalistické bezel náušnice s diamantmi Viosa
  • Prsteň s gravírom písmena Kacy
    Prsteň s gravírom písmena Kacy
  • Minimalistické náušnice zo zlata Barr
    Minimalistické náušnice zo zlata Barr

Čo sa týka unisex náramkov, výber je naozaj veľký. Skvelou voľbou sú tie povrázkové. Zaobstaráte ich v mnohých odtieňoch, dĺžkach i šírkach. Sú vyrobené z vytriedených PET fliaš, vďaka čomu sa radí k udržateľným aj cenovo dostupným šperkom. Dobre fungujú aj úzke retiazkové modely s jemným detailom v podobe písmena či krátkeho textu.

  • Strieborný povrázkový náramok s vlnkou Onda
    Strieborný povrázkový náramok s vlnkou Onda
  • Strieborný náramok s diamantom a gravírom písmena Berul
    Strieborný náramok s diamantom a gravírom písmena Berul
  • Pánsky povrázkový náramok s gravírom súradníc Bates
    Pánsky povrázkový náramok s gravírom súradníc Bates
  • Strieborný pánský náramok Hevel
    Strieborný pánský náramok Hevel
  • Náramok s písmenom podľa vašej voľby Ainslee
    Náramok s písmenom podľa vašej voľby Ainslee
  • Strieborný povrázkový náramok s mapou sveta Cosmo
    Strieborný povrázkový náramok s mapou sveta Cosmo

Pre náhrdelníky platí tiež zameranie na jednoduchosť, ale hodia sa aj robustnejšie kúsky s maskulínnym alebo industriálnym nádychom. Nadčasovosť nájdete pri korálkových náhrdelníkoch v neutrálnych tónoch a v mixe tenkých, rôzne dlhých retiazok s príveskom.

  • Stredne silná panzer retiazka 55 cm z 14k zlata
    Stredne silná panzer retiazka 55 cm z 14k zlata
  • Zlatý obdĺžnikový prívesok s obojstranným gravírom Montel
    Zlatý obdĺžnikový prívesok s obojstranným gravírom Montel
  • Pánská retiazka zo striebra Ovidius
    Pánská retiazka zo striebra Ovidius
  • Strieborný pánský prívesok s ónyxom Arlene
    Strieborný pánský prívesok s ónyxom Arlene
  • Strieborný disk s diamantom a mapou podľa vášho výberu Florian
    Strieborný disk s diamantom a mapou podľa vášho výberu Florian
  • Masívna ankr retiazka 50 cm z 14k zlata
    Masívna ankr retiazka 50 cm z 14k zlata
  • Zlatý krížik pre deti s diamantom Etain
    Zlatý krížik pre deti s diamantom Etain
  •  Zlatý náhrdelník s gravírom vašej voľby Darela
    Zlatý náhrdelník s gravírom vašej voľby Darela

Pár čriepkov z histórie

Rovnako ako v móde nie je unisex štýl pri šperkoch nič nové. Náhrdelníky z mušlí nosili jaskynní muži aj ženy. Renesančné portréty dokazujú, že podobné klenoty mali páni aj dámy ako odznak postavenia a moci. V Indii zdobnosť šperkov pre maharádži zatienila kúsky, ktoré sa našli v šperkovnici ich drahých polovičiek. Ozdoby v priebehu storočí postupne strácali svoj ochranný charakter a ako insígnie spoločenského statusu sa schovávali na významné príležitosti a neslúžili na denné nosenie.

Väčšiu diferenciáciu možno u šperkov vidieť až po nástupe priemyselnej revolúcie, kedy sa zdobenie zlatom a drahými kameňmi stalo doménou žien. Páni zostali pri vreckových hodinkách, manžetových gombíkoch a pečatných prsteňoch. Spoločenské rozdiely sa pomaly zmazávali, mužom výrazné šperky vadili pri práci a vojnách. Navyše strohé vojenské uniformy priali skôr medailám za hrdinstvo než klenotom. Na garderóbe a šperkoch pre svoje partnerky a dcéry ale dokazovali svoj úspech v podnikaní. V 20. storočí sa šperky rozšírili do ďalších vrstiev spoločnosti, nielen tých najvyšších a klenotníci sa pri výrobe sústredili naďalej predovšetkým na dámy.

Strieborný unisex náramok
Strieborný povrázkový náramok s gravírom súradníc

Šperkársky priemysel kráča ruka v ruke s tým módnym, preto sa rozdiely medzi tým, čo je určené ženám a čo mužom, začínajú na konci 20. storočia zmazávať. Významní návrhári v 21. storočí tvoria unisex kolekcie šperkov. Značku Martyre, ktorá patrí k priekopníkom unisex štýlu, nasledovali módne domy Bvlgari, Fenton & Co. a ďalšie. Rovnako ako to robí odevný priemysel, preberá šperkárstvo klasické prvky a modernizuje ich pre všetky pohlavia.

V posledných storočiach bývali šperky sférou žien, dnes ale s nimi muži stále viac experimentujú. Zažité stereotypy vo výbere oblečenia a klenotov búrajú mladí umelci ako Timotheé Chalamet, Chadwick Boseman alebo Harry Styles. Tí dokonca prekračujú pomyselnú hranicu unisex šperkov a neváhajú siahnuť po kúsku, ktorý bol predtým považovaný čisto za dámsky.

Zlatý pečatný prsteň s hviezdou diamantom
Neprehliadnuteľný prsteň hravo doplní elegantné aj trendy outfity.
Zlatý náhrdelník s rímskym dátumom
Minimalistický náhrdelník s rímskym dátumom je skvelý na uchovanie spomienok na váš významný deň.

Unisex frčí

Politika, sociálne médiá a globálne témy sa otvárajú sebaprijatiu a tolerancii. Ľudia, ktorí bojujú za právo slobody prejavu a vyjadrenia, sú stále viac počuť. Súčasná spoločnosť má viac pochopenia a profiluje sa viac a viac ako rodovo neutrálna. Unisex šperky tak prenikajú do hlavného prúdu a zdá sa, že tu zostanú.

Strieborný povrázkový náramok s princem a liškou
Unisex kúskom je aj tento povrázkový náramok s princom a líškou, ktorý je možné nosiť na ruke aj na nohe.
Strieborný povrázkový náramok s princem a liškou
Šnúrka vyrobená z PET fliaš a prívesok z recyklovaného striebra spolu tvoria originálny ekologický doplnok.

Zaujímavosti

  • V priebehu 50. rokov sa definoval termín gender, ktorý opisuje sociálne a kultúrne aspekty biologického pohlavia.
  • Unisex móda zavalila parížske módne móla v roku 1968. Pierre Cardin, Andre Courreges a Paco Rabanne stvorili rovnostársky „Space Age“ plný elegantných a jednoduchých siluet, grafických vzorov a nových syntetických materiálov oslobodených od historických konotácií.
  • Rozlišujte medzi pojmami unisex a genderless. V prípade unisex pri šperku nedokážete povedať, či sa hodí viac žene alebo mužovi. U genderless páni nosia výrazné ozdoby, ktoré by niekto označil za pôvodne dámske.

Newsletter

Okrem článkov ponúkame aj množstvo akcií, zliav a súťaží.

Chcete o nich vedieť ako prvý? Stačí sa prihlásiť k nášmu newsletteru.

Emailovú adresu ste nezadali správne.

Musíte súhlasiť s podmienkami.

Témy, o ktorých píšeme

  • Čítať túto tému

    Všetko o šperkoch

  • Čítať túto tému

    Zásnuby

  • Čítať túto tému

    Všetko o svadbe

  • Čítať túto tému

    Ako na darčeky