Zlato: spoznajte kráľa kovov

Zlato je tu s nami od nepamäti. Už starí alchymisti oceňovali jeho vynikajúce vlastnosti, vďaka ktorým si vyslúžilo prezývku rex metallorum alebo kráľ kovov. Poďte sa dozvedieť všetko o tomto materiáli, bez ktorého by klenotnícke odvetvie nemohlo existovať.

Základná charakteristika

Ide o drahý kov s veľmi dobrou tepelnou a elektrickou vodivosťou, v chemickom názvosloví označovaný Au (Aurum). Zlato vyniká svojou tvrdosťou a odolnosťou voči rôznym chemikáliám, korózii a ďalším vonkajším vplyvom. Vďaka tomu sa už od pradávna využíva na výrobu najrôznejších predmetov ako sú šperky a iné dekoratívne predmety, mince a v súčasnosti je nevyhnutným materiálom na výrobu mikroelektronických súčiastok a dentálnych zliatin v zubnom lekárstve. Investičné zlato ako zlatá tehla alebo doštička môže byť veľmi dobrým spôsobom, ako v dnešnej dobe zhodnotiť peniaze.

Prvé nálezy zlata spadajú do obdobia 6 000 rokov pr. n. l. v oblastiach Núbie, Trákie a Malej Ázie. Najznámejším dokladom o využívaní zlata vo vtedajšej dobe je hrobka egyptského faraóna Tutanchamóna, ktorá ukrývala zlaté šperky, trón, rakvu a veľa ďalších predmetov. Na území Slovenska sa najdrahší kov našiel napríklad v Slanských vrchoch.

Zlato sa pôvodne získavalo ryžovaním riečneho piesku, od 2. tisícročia pr. n. l. vznikali prvé ťažobné bane a v 6. storočí nastúpil amalgamačný spôsob ťažby. Dnes sa zlato získava hydrometalurgicky tzv. lúhovaním a stále častejšie sa využíva recyklácia zlata, čo je oveľa udržateľnejší a ekologickejší spôsob produkcie zlata, ktorý z veľkej časti používame aj my v Eppi.

Zlatý prsten

Ako je to s karátovou váhou zlata?

Na začiatok je na mieste spomenúť, že karát pri zlate nie je to isté čo karát pri drahokamoch. Pre drahokamy sa používa značka "ct", ktorá označuje ich váhu (približne 1 ct = 0,2 g). Zlatu náleží značka "kt", ktorá vyjadruje podiel zlata v kove, alebo ako je zlato rýdze. A čím vyššia je rýdzosť zlata, tým vyššia je aj jeho cena.

Rýdze zlato má plný počet karátov, teda 24, ale je príliš mäkké na to, aby sa dalo spracovať do podoby šperku. Preto sa v šperkárstve používajú zliatiny napríklad so striebrom, paládiom alebo meďou.

Aké zlato sa využíva v šperkárstve?

  • 14kt zlato 585/1000: najčastejšia forma ušľachtilého kovu, kde zlato tvorí 58,5 % obsahu. Zlatá stredná cesta za prijateľnú cenu.
  • 18kt zlato 750/1000: obsahuje 75 % rýdzeho zlata a je ideálne pre náročných zákazníkov, ktorí vyžadujú, aby im kov vydržal naozaj dlho krásny.

Najlacnejšou formou zlata s obsahom 37,5 % rýdzeho zlata je 9kt zlato 375/1000, ktoré sa na Slovensku predáva len od roku 2013, kedy bol podpísaný zákon o puncovníctve a skúšaní drahých kovov (Puncový zákon). V USA sa zase tradične využíva 10kt zlato, ktoré má k tomu 9kt najbližšie.

Stretnúť sa tiež môžeme s 22kt a 24kt zlatom, ktoré sa na európskom trhu so šperkami veľmi nevyskytujú, ale napríklad v Indii, na Arabskom polostrove a v juhozápadnej Ázii sú veľmi obľúbené. Šperky z 24-karátového zlata sú bezpochyby luxusným klenotom, ale aj prípadnou investičnou komoditou.

Znamená recyklované zlato zelenú budúcnosť šperkov?

Recyklované zlato produkuje až o 99,8% menej emisií skleníkových plynov než vyťažené zlato.

Normálna ťažba zlata znamená, že musíme stále objavovať jeho nové zdroje. A všetci vieme, že tie zďaleka nie sú neobmedzené.

  • Odkiaľ pochádza recyklované zlato? Primárne z výrobkov a šperkov, ktoré sa už nepoužívajú. Môže ale pochádzať z mnohých zdrojov, vrátane spotrebného tovaru, odpadu alebo nepoužitého kovu.
  • Je recyklované zlato rovnako kvalitné ako nerecyklované? Zlato je prirodzene obnoviteľný zdroj, čo znamená, že ho môžeme znovu a znovu roztaviť a recyklovať bez toho, aby v priebehu času stratilo svoju čistotu a hodnotu.
  • Ako sa zlato recykluje? V rámci recyklácií sa kov roztaví a rafinuje, kým nedosiahne svoju najčistejšiu podobu. V porovnaní s pravidelnou ťažbou zlata znižuje recyklácia zlata negatívne dopady na životné prostredie a môže byť nákladovo efektívnejšia pre všetkých zúčastnených.
  • Je recyklované zlato etickejšie? Všeobecne môžeme recyklované zlato opísať ako etickejšie než to bežné. Je to preto, že bežné zlato sa často získava ťažobnými praktikami, ktoré poškodzujú miestne prostredie, komunity a niekedy aj miestnych obyvateľov. Menej dôveryhodní maloobchodníci so zlatom môžu získavať lacné zlato z neetických baní, ktoré využívajú detskú prácu a nebezpečné pracovné postupy.

Ťažba drahých kovov je nesmierne energeticky náročná a často nerešpektuje ľudské práva, preto využívame recyklované materiály. Pri kúpe nášho zlatého šperku si môžete byť istí, že je na 90 % vyrobený z recyklovaných materiálov. Kvalita zlata recykláciou neklesá, preto je to ideálny kov na opätovné použitie. Zlato nájdete v autodieloch, CD a DVD diskoch alebo v počítačoch a mobiloch. Odhaduje sa, že z každého milióna smartfónov sa vyprodukuje 34 kilogramov recyklovaného zlata, ktoré sa môže znovu použiť. Napríklad na výrobu šperkov. A presne tak to robíme my v Eppi! Našim cieľom je do pár rokov používať recyklované materiály na 100 %.

Prečo si vybrať práve zlaté šperky?

Zlaté šperky sú v klenotníctve stále prvou voľbou. Dôvodov je hneď niekoľko. Ide o tradičný a kvalitný materiál, ktorý sa dedí z generácie na generáciu. Dá sa kúpiť v rôznych cenových hladinách a ponúka tri nádherné odtiene, z ktorých si každý vyberie ten svoj obľúbený.

Zlaté náušnice

Žlté, biele, ružové alebo kombinované zlato

Najklasickejším variantom je žlté zlato, ktorému v poslednom čase výrazne konkuruje zlato biele, a trojicu dopĺňa romantické ružové zlato. Existujú ale aj šperky kombinované niekoľkými farbami zlata. Takéto zlato sa označuje ako dvojfarebné, trojfarebné, viacfarebné alebo kombinované.

Karátové vlastnosti zlata sú rovnaké pre všetky jeho farby - 18kt biele zlato obsahuje 75 % rýdzeho zlata, rovnako ako napríklad 18kt zlato žltej farby. Rozdiel medzi jednotlivými farbami zlata spočíva v tom, akú prímes obsahuje. Od nej závisia aj ďalšie vlastnosti výsledného kovu.

  • Minimalistické svadobné obrúčky s diamantom Wate
    Minimalistické svadobné obrúčky s diamantom Wate
  • Svadobné obrúčky z kombinovaného zlata Raju
    Svadobné obrúčky z kombinovaného zlata Raju
  • Zdobené dvojfarebné obrúčky zo zlata Pruet
    Zdobené dvojfarebné obrúčky zo zlata Pruet

Žlté zlato

Žltá variácia zlata sa vyrába primiešaním rôznych kovov, väčšinou medi alebo zinku, ktoré zaručujú, že farba časom nezájde. Vyzerá úžasne ako s klasickými čírymi diamantmi, tak s načerveno a nazeleno sfarbenými drahokamami, príkladom môže byť rubín a smaragd. Tento odtieň zlata okrem iného lichotí jarným a jesenným typom so svetlou až zlatavou pleťou.

Komu pristane?

  • Zástankyniam tradícií a milovníčkam luxusu

Biele zlato

Biele zlato je umelo vytvorený materiál, ktorý v prírode nenájdeme. V rýdzej forme existuje len žlté. A prečo teda zlato v bielom odtieni vzniklo? Počas druhej svetovej vojny Američania zakázali klenotníkom používať platinu na výrobu šperkov. Uvedomovali si, že vtedy vysoko odolný kov potrebujú na výrobu strelných zbraní a ďalších predmetov určených na stragetické účely. Lenže zlatníci sa nechceli vzdať nádherného chladivého sivého kovu, ktorý šperkom tak pristane. Hľadali teda alternatívu a zistili, že zmiešaním rýdzeho zlata s niklom, paládiom alebo zinkom zmizne prirodzene žltý odtieň a vznikne biely kov podobný platine. A tak sa zrodilo biele zlato, ktoré sa platine veľmi podobá a zároveň je oveľa lacnejšie, vďaka čomu je dodnes populárne vo všetkých kútoch sveta.

  • Guličkové náušnice zo 14k bieleho zlata Kale
    Guličkové náušnice zo 14k bieleho zlata Kale
  • Zlatý prívesok v tvare kvapky s diamantom Jensine
    Zlatý prívesok v tvare kvapky s diamantom Jensine
  • Biely opál v zlatom prívesku Atik
    Biely opál v zlatom prívesku Atik

Zlato v bielom odtieni vzniká zmiešaním čistého zlata a bielych kovov, konkrétne medi, niklu, zinku a malého množstva striebra. Šperky z bieleho zlata sa bežne poťahujú ródiom, ktoré ich ochráni pred poškodením a dodáva ešte belší nádych. Biele zlato pôsobí neutrálne, preto nepotlačí farbu žiadneho drahého kameňa. Úžasnú kombináciu tvorí s modrými odrodami topásov, zafírov a s akvamarínmi. Čo sa týka zásnubných prsteňov a svadobných obrúčok, u našich klientov sú jednoznačne favoritmi tie z bieleho zlata.

Pre koho je vhodné?

  • Pre všetky ženy, ktoré túžia po decentnom a ľahko kombinovateľnom šperku

Prečo biele zlato žltne?

Ak sa na povrchu zlata objaví zlatavý lesk, je to spôsobené postupným opotrebovaním vrstvy ródia, ktorá odhaľuje prirodzenú zlatistú farbu neporódiovaného bieleho zlata. Ródium sa najviac opotrebováva mechanicky a tiež kontaktom s olejmi, krémami, parfumami, mydlami, slanou vodou a chlórom. Preto vám odporúčame šperk odložiť pred kúpaním, sprchovaním, plávaním, umývaním riadu a ďalšími aktivitami, ktoré vedú ku kontaktu s vyššie spomínanými látkami.

Ak vám niekto tvrdí, že sa so žltnutím zlata nedá nič robiť, verte, že opak je pravdou. Na udržanie chladivo bieleho odtieňu potrebuje šperk raz za čas pravidelnú údržbu skúseného klenotníka v podobe opätovného galvanického potiahnutia ródiom. U nás v Eppi máte túto starostlivosť spolu s čistením v rámci doživotnej záruky zadarmo. Stačí, keď nám šperk donesiete alebo zašlete a my sa postaráme o to, aby žiaril ako nový.

Ružové zlato

Tzv. rosegold odtieň vytvára prímes medi, ktorá dodáva kovu ružovkastý nádych. Tradičné ružové zlato obsahuje 75 % zlata, 22,25 % medi a 2,75 % striebra, kdežto tzv. "červené zlato" tvorí 75% zlata a 25% medi a má výraznejší červenkastý odtieň - ružové zlato teda farebne variuje podľa zloženia. Ružovému zlatu pristanú drahokamy rovnakej farby ako morganit, čo vytvára moderný vzhľad tón v tóne. Opakom je kombinácia so zelenými alebo modrými drahokamami, ktorých farba tak ešte viac vynikne.

Komu lichotí ružové zlato?

  • Fanúšičkám posledných módnych trendov, romantickým dušiam
Růžové zlato

Prečo majú niektoré šperky sýtejšiu farbu?

Farebné rozdiely v rámci rovnakej farebnej skupiny zlata nájdeme u zlatých šperkov, ktoré majú rozdielne množstvo karátov:

  • 18kt 750/1000 žlté zlato je žltšie než 14 kt 585/1000 žlté zlato, pretože obsahuje viac rýdzeho zlata a menej prímesí
  • 14kt 585/1000 ružové zlato je viac "červenkasté" než 18kt 750/1000 ružové zlato, pretože jeho zloženie má vyšší podiel medi a iných prímesí
  • 14kt 585/1000 a 18kt 750/1000 majú, vzhľadom na potiahnutie ródiom, väčšinou približne rovnakú farbu

Mosadz a mačacie zlato: pozor na napodobeniny

Prvým materiálom, ktorý sa veľmi podobá zlatu s 18kt puncom, je dobre vyleštená mosadz. A rozoznať tieto dva materiály nie je bez lupy a predošlých skúseností vôbec jednoduché. V prípade, že si nie ste istí, či sa vám niekto nepokúša predať napodobeninu, vezmite si na pomoc zväčšovacie sklo a pozrite sa, či má šperk štátny punc, ktorý zaručuje jeho pravosť. Falšovatelia sa často snažia vytvoriť vizuálnu napodobeninu puncu, ktorá je ale rozpoznateľná, pretože sa nedá prečítať. Nenechajte sa pomýliť ani tým, že šperk bol kúpený v zahraničí.

Ďalšou napodobeninou zlata je tzv. mačacie zlato alebo tiež zlato hlupákov. Ide o disulfid železnatý alebo pyrit, ktorý má podobný odtieň ako zlato, ale v skutočnosti ho obsahuje minimum. A ako sa líši pravé zlato od mačacieho? Mačacie zlato má na povrchu zelený, modrý alebo červený povlak a pokiaľ do tejto napodobeniny zlata urobíte vryp, bude čierny.

Práve z dôvodu obmedzenia predaja napodobenín zlata platia v každej krajine puncovné zákony, na ktoré dohliada príslušný orgán štátnej správy. Na Slovensku je to Puncový úrad, ktorý všetky zlaté šperky označuje tzv. Puncovou značkou. Toto označenie vám zaručuje, že ste si kúpili pravý a rýdzi zlatý šperk.

Newsletter

Okrem článkov ponúkame aj množstvo akcií, zliav a súťaží.

Chcete o nich vedieť ako prvý? Stačí sa prihlásiť k nášmu newsletteru.

Emailovú adresu ste nezadali správne.

Musíte súhlasiť s podmienkami.

Témy, o ktorých píšeme

  • Čítať túto tému

    Všetko o šperkoch

  • Čítať túto tému

    Zásnuby

  • Čítať túto tému

    Všetko o svadbe

  • Čítať túto tému

    Ako na darčeky