Luxusná platina: najvzácnejší kov na zemi

Platina je najvzácnejší a najdrahší z ušľachtilých kovov. Neprekonateľná pevnosť a odolnosť z nej robia vyhľadávaný šperkársky materiál. Ako to, že ju objavili oveľa neskôr než iné kovy? Prečo sa z nej počas druhej svetovej vojny nesmeli vyrábať šperky? A prečo dať prednosť platine pred zlatom? Nielen to sa dozviete v nasledujúcom článku.

Základná charakteristika

Platina je vysoko lesklý, striebristobiely kov, v chemickom názvosloví označovaný Pt (Platinum). Jej názov vznikol zo zdrobneniny španielskeho slova plata, ktoré v preklade znamená striebro. Ide o extrémne cenný a žiadaný kov, ktorý má širokú škálu využitia. Používa sa napríklad na výrobu chirurgických nástrojov, chemického riadu, liekov (najmä proti rakovine), kardiostimulátorov, elektród, odporových drôtov, automobilových katalyzátorov a samozrejme šperkov. Na platinové šperky sa údajne spotrebuje 30 % z celkového objemu vyťaženej platiny, ktorá sa zo 70 % ťaží v Juhoafrickej republike.

Platina je známkou luxus. Niet divu, že slávny diamant Hope je zasadený práve do tohto ušľachtilého kovu, rovnako ako veľa modelov zo šperkovnice Elizabeth Taylor, filmovej Kleopatry.

Platinový prsten

Niečo z histórie

Aj keď platinu môžete nájsť v rôznych predmetoch starých takmer 3 000 rokov (núbijské klenoty, truhla z Téb), jej história je v porovnaní so striebrom a zlatom pomerne krátka. Platinu objavili Španieli po dobytí Ameriky a považovali ju za akúsi nečistotu striebra, ktoré ich v tom čase zaujímalo viac. Preto ju pomenovali vyššie spomínaným španielskym slovom platina alebo malé striebro. Prvá písomná zmienka o platine pochádza z roku 1557, kedy taliansky učenec Julius Scaliger opísal tajomný kov nájdený v Strednej Amerike ako "neroztaviteľný".

Až v polovici 18. storočia bola platina podrobená riadnemu vedeckému skúmaniu najskôr v Anglicku a potom v ďalších európskych štátoch. Bádateľom sa postupne podarilo nájsť spôsoby ako platinu roztaviť. V Rusku v roku 1819 prvýkrát platinu spracovali metódou práškovej metalurgie, ktorá sa používa dodnes.

Počas druhej svetovej vojny Američania zakázali využívať platinu na výrobu šperkov, pretože si boli vedomí jej strategických vlastností. Vyrábali z nej zbrane a ďalšie dôležité predmety. A vojnu skutočne vyhrali. Platinu v šperkárstve na nejaký čas nahradilo lacnejšie biele zlato, avšak okolo roku 1960 si ju pre výnimočné vlastnosti obľúbili japonskí klenotníci a začali ju opäť využívať. O desať rokov neskôr platina preniká na trhy ďalších krajín. Platinové šperky si získali celosvetovú obľubu až po roku 1990, preto sa jej tiež niekedy hovorí kov tretieho tisícročia.

Prečo si zvoliť práve platinu?

Platina sa obtiažne taví kvôli vysokej teplote topenia (platina potrebuje okolo 1700 °C, zatiaľ čo zlatu stačí asi 1200 °C), čo vyžaduje veľkú mieru skúseností a zručností na strane klenotníka. Napriek tomu existuje veľa dôvodov, prečo tento materiál milovať:

  • Vysoká hodnota - platina patrí k najvzácnejším a najrýdzejším ušľachtilým kovom na zemi
  • Pevnosť a trvanlivosť - je odolná voči prasknutiu, nekoroduje
  • Rýdzosť - v šperkárskom priemysle obsahujú platinové zliatiny 95 % čistého kovu, kdežto zlaté zliatiny mávajú len okolo 75 % alebo 58 % zlata
  • Vzácnosť - na získanie jednej unce platiny sa musí vyťažiť 10 ton rudy (pri zlate sú to len 3 tony)
  • Prirodzený lesk - jej bohatý biely lesk dokonale dopĺňa diamanty a drahokamy a neutrálna farba prehlbuje brilanciu a hĺbku kameňa
  • Trendy materiál - platina je stále obľúbenejšia, pretože láka svojou krásou a eleganciou, ale aj budúcou návratnosťou
  • Hypoalergénnosť - rýdza platina je 100% hypoalergénna

Platina ako investícia

Spotreba platiny stále rastie, aj keď je jej obsah v zemskej kôre skutočne nízky. To z nej robí veľmi vzácny a drahý kov, ktorý môže zvýšiť hodnotu vášho portfólia. Investičná platina je k dispozícii v podobe zliatkov, investičných mincí a medailí.

Platinový prsten

Pomôže recyklovaná platina znížiť množstvo emisií?

Priemerný obsah platiny v hornine je asi len 4,4 gramu na tonu, čo extrémne zvyšuje produkciu odpadovej horniny a hlušiny. Proces recyklácie platiny produkuje asi len dvadsatinu emisií, ktoré produkuje jej ťažba.

  • Dá sa platina recyklovať? Áno, ale je to náročný a komplikovaný proces. Už len nájsť účinné rozpúšťadlo je zložité. Napriek tomu to stojí za to a vedci hľadajú efektívne spôsoby recyklácie platiny.
  • Je recyklovaná platina rovnako kvalitná ako nerecyklovaná? Samozrejme. Vyrába sa z existujúcich šperkov a kovového šrotu a počas recyklácie sa z nej odstránia prípadné nečistoty.
  • Odkiaľ získať platinu na recykláciu? Asi najväčším zdrojom sú dnes katalytické konvertory. Nasledujú termočlánky z klimatizácií, turbín, lekárskych monitorovacích systémov a pod. Nesmieme zabudnúť ani na šperky.
  • Ako sa platina recykluje? K oddeleniu platiny od priemyselného šrotu sa používa elektrochemická reakcia vyvolaná zriedenou kyselinou. O niečo menej šetrná k prírodnému prostrediu je metóda pyrometalurgie, kedy sa kovy oddeľujú pomocou vysokých teplôt.

Ťažba drahých kovov je nesmierne energeticky náročná a často nerešpektuje ľudské práva, preto v Eppi využívame recyklované materiály. Pri kúpe nášho platinového šperku si môžete byť istí, že je na 90 % vyrobený z recyklovaných materiálov. Našim cieľom je do pár rokov používať recyklované materiály na 100 %.

Aká platina sa využíva v šperkárstve?

V prírode sa platina vyskytuje v rýdzej forme spolu s malým množstvom ostatných platinových kovov, ktoré sa delia na ľahké (ruténium, ródium, paládium) a ťažké (osmium, irídium a platina).

Pri výrobe šperkov sa väčšinou pracuje s platinou, ktorá nie je 100% rýdza, ale obsahuje rôzne vysoké percento prímesí.

  • Aby bolo možné označiť klenot ako platinový, musí obsahovať aspoň 95 % rýdzej platiny - zvyšok tvorí ruténium, ktoré zvyšuje tvrdosť materiálu. Platinové šperky nesú označenie 950/1000 a z tohto materiálu vyrábame všetky naše platinové šperky aj my v Eppi.
  • Existujú aj iné platinové zliatiny, kde je obsah rýdzej platiny nižší. Napríklad kombinácia 90% platiny a 10% irídia.
Platinový řetízek

Platinové šperky: symbol najvyššej kvality a luxusu

Platina je extrémne odolná voči každodennému noseniu a je prirodzene biela, takže nepotrebuje bielenie ródiom ako biele zlato. Platina je odolná, nezlomná a vytrvalá. A taká býva aj jej nositeľka. Platinové šperky sú skrátka určené všetkým, ktorí vyhľadávajú tú najvyššiu kvalitu.

Hoci vzhľadom pripomína biele zlato, na rozdiel od neho sa v šperkoch používa v oveľa rýdzejšej forme. Ako uvádzame vyššie, v šperkoch sa najčastejšie využíva forma 950/1000, teda 95% rýdza platina s malým obsahom ďalšieho ušľachtilého platinového kovu, ruténia. Zatiaľ čo biele zlato obsahuje len 58,5 % zlata a zvyšok tvorí meď, nikel a zinok.

Na druhej strane je platina o niečo ťažšia ako zlato. Pokiaľ si teda kúpite platinový prsteň, určite bude vážiť viac než napríklad 18kt 750/1000 zlatý prsteň rovnakých rozmerov. Pri nosení to ale vôbec nepocítite.

Platina je tiež výrazne drahšia než zlato. Platinový prsteň bude mať približne dvojnásobnú cenu ako rovnaký model z 18kt 750/1000 zlata. Na druhej strane, údržba platinových šperkov vás bude stáť menej ako tých zlatých, pretože sú pevné, nemenia svoj odtieň, majú trvalejší lesk a sú odolnejšie voči poškriabaniu. A tiež sa nemusia poťahovať vrstvou ródia. Pevnosť platiny vám navyše zaručí, že osadené diamanty a iné drahokamy budú v šperkoch držať celé veky. Takže počiatočná investícia bude možno vyššia, ale do budúcnosti sa určite oplatí.

  • Minimalistický prívesok s diamantom Tressa
    Minimalistický prívesok s diamantom Tressa
  • Platinová spiga retiazka 45 cm so šírkou 1 mm
    Platinová spiga retiazka 45 cm so šírkou 1 mm
  • Platinový prívesok s diamantom a gravírom vašej voľby Lorenzo
    Platinový prívesok s diamantom a gravírom vašej voľby Lorenzo

Newsletter

Okrem článkov ponúkame aj množstvo akcií, zliav a súťaží.

Chcete o nich vedieť ako prvý? Stačí sa prihlásiť k nášmu newsletteru.

Emailovú adresu ste nezadali správne.

Musíte súhlasiť s podmienkami.

Témy, o ktorých píšeme

  • Čítať túto tému

    Všetko o šperkoch

  • Čítať túto tému

    Zásnuby

  • Čítať túto tému

    Všetko o svadbe

  • Čítať túto tému

    Ako na darčeky