Stupne brusu klasifikované podľa jednotlivých tvarov diamantov

V súčasnej dobe väčšina laboratórií poskytuje stupeň brusu len pre okrúhle diamanty, pretože je ťažšie posúdiť ideálne proporcie pre rôzne hybridné tvary diamantov.


Na základe existujúcich hodnôt pre okrúhle brilianty a rozsiahleho výskumu existuje tabuľka odporúčaných rozmerov pre všetky tvary diamantov. Tieto hodnoty sú približné a slúžia len na celkové porovnanie, nie sú základným atribútom pre hodnotu diamantu.

Stupne brusu klasifikované podľa jednotlivých tvarov diamantov

Okrúhly briliantový tvar

Okrúhly brus

Okrúhly briliant je najoslnivejší zo všetkých diamantových tvarov. Briliantový tvar bol vyvinutý Marcelom Tolkowskim (1899-1991), ktorý pochádzal z belgickej rodiny diamantových brusičov a okrúhly tvar odvodil z matematických výpočtov, ktoré maximalizovali lesk a rozptyl svetla.

Od svojho vzniku na začiatku dvadsiateho storočia sa okrúhly briliantový tvar stal najviac skúmaným a populárnym zo všetkých tvarov. Skladá sa z 58 faziet, prirodzene nadväzuje na tvar kryštálu surových diamantov a bol navrhnutý tak, aby poskytoval maximálnu brilanciu, krásu a lesk.

Poznáme taktiež tzv. „Cimplest tvar“, v ktorom sa brúsením vytvára okrúhly diamant iba z 18ich faziet. V roku 1980 v Japonsku sa zistilo, že ak okrúhly briliant s výnimočnou symetriou pozorujeme cez špeciálnu lupu alebo mikroskop, zobrazí vzor „Hearts and Arrows“ - Sŕdc a Šípov.

Nasledujúca tabuľka zobrazuje klasifikáciu briliantového tvaru:

OKRÚHLY TVAR
BrusExcelentnýVeľmi dobrýDobrýPriemernýSlabý
Hĺbka %60 do 6358 do 6457 do 6556 do 67>56 alebo <67
Tabuľa %53 do 5852 do 6251 do 6550 do 67>56 alebo <67
SymetriaVeľmi dobrý až excelentnýDobrý až excelentnýDobrý až excelentnýPriemerný až excelentnýSlabý až excelentný
LeštenieVeľmi dobrý až excelentnýDobrý až excelentnýDobrý až excelentnýPriemerný až excelentnýSlabý až excelentný

Modifikované briliantové tvary

Každý štýl diamantového brusu je iný. Tvary, ktoré boli vyvinuté na základe pôvodného okrúhleho briliantového brusu sú známe ako modifikované briliantové tvary. Medzi modifikované tvary (upravené briliantové brusy) patrí tvar princess (princezná), oval (oválny), heart (srdce), radiant (žiarivý), marquise (markíza), pear (hruška, slza) a trillion (triliant).

TVAR PRINCESS (Princezná)
BrusExcelentnýVeľmi dobrýDobrýPriemernýSlabý
Hĺbka %62 do 7360 do 7757 do 8355 do 84>56 alebo <84
Tabuľa %57 do 7255 do 7554 do 8052 do 85>52 alebo <85
SymetriaDobrý až excelentnýDobrý až excelentnýDobrý až excelentnýPriemerný až excelentnýSlabý až excelentný
LeštenieDobrý až excelentnýDobrý až excelentnýDobrý až excelentnýPriemerný až excelentnýSlabý až excelentný
TVAR RADIANT (Žiarivý)
BrusExcelentnýVeľmi dobrýDobrýPriemernýSlabý
Hĺbka %62 do 6858 do 7057 do 7556 do 80>56 alebo <80
Tabuľa %58 do 6556 do 7054 do 7553 do 79>53 alebo <79
SymetriaDobrý až excelentnýDobrý až excelentnýDobrý až excelentnýPriemerný až excelentnýSlabý až excelentný
LeštenieDobrý až excelentnýDobrý až excelentnýDobrý až excelentnýPriemerný až excelentnýSlabý až excelentný
TVAR OVAL (Oválny)
BrusExcelentnýVeľmi dobrýDobrýPriemernýSlabý
Hĺbka %58 do 6457 do 6656 do 6846 do 71>46 alebo <71
Tabuľa %55 do 6253 do 6452 do 6550 do 70>50 alebo <70
SymetriaDobrý až excelentnýDobrý až excelentnýDobrý až excelentnýPriemerný až excelentnýSlabý až excelentný
LeštenieDobrý až excelentnýDobrý až excelentnýDobrý až excelentnýPriemerný až excelentnýSlabý až excelentný
TVAR PEAR (Hruška/Slza)
BrusExcelentnýVeľmi dobrýDobrýPriemernýSlabý
Hĺbka %58 do 6457 do 6656 do 6846 do 71>46 alebo <71
Tabuľa %55 do 6253 do 6452 do 6550 do 70>50 alebo <70
SymetriaDobrý až excelentnýDobrý až excelentnýDobrý až excelentnýPriemerný až excelentnýSlabý až excelentný
LeštenieDobrý až excelentnýDobrý až excelentnýDobrý až excelentnýPriemerný až excelentnýSlabý až excelentný
TVAR HEART
BrusExcelentnýVeľmi dobrýDobrýPriemernýSlabý
Hĺbka %52 do 6050 do 6245 do 6540 do 69>46 alebo <71
Tabuľa %55 do 6250 do 6252 do 6550 do 70>50 alebo <70
SymetriaDobrý až excelentnýDobrý až excelentnýDobrý až excelentnýPriemerný až excelentnýSlabý až excelentný
LeštenieDobrý až excelentnýDobrý až excelentnýDobrý až excelentnýPriemerný až excelentnýSlabý až excelentný
TVAR MARQUISE
BrusExcelentnýVeľmi dobrýDobrýPriemernýSlabý
Hĺbka %58 do 6457 do 6656 do 68/td>46 do 71>46 alebo <71
Tabuľa %55 do 6253 do 6452 do 6550 do 70>50 alebo <70
SymetriaDobrý až excelentnýDobrý až excelentnýDobrý až excelentnýPriemerný až excelentnýSlabý až excelentný
LeštenieDobrý až excelentnýDobrý až excelentnýDobrý až excelentnýPriemerný až excelentnýSlabý až excelentný

Za najobľúbenejší z modifikovaných briliantových tvarov sa považuje tvar princess. Tvar radiant, ktorý môže byť štvorcový alebo obdĺžnikový, je zvyčajne zostavený zo 70 faziet, zatiaľ čo oválny tvar (ktorý je v skutočnosti predĺženým okrúhlym tvarom) má zvyčajne 58 faziet. Ostatné tvary ako slza, srdce a markíza majú obvykle 56-58faziet.

Ďalšie faktory, ktoré sa berú do úvahy pri modifikovaných briliantových brusoch sú:

Motýlí efekt:
Niektoré módne tvary diamantov majú cez stred diamantu dva čierne trojuholníky, ktoré vyzerajú ako motýlik. Hoci motýliky sú normálne v niektorých fantazijných tvaroch, priveľký motýlik, znižuje krásu diamantu. V závislosti od veľkosti, uhlov a umiestnenia diamantových faziet, môže byť motýlik sotva viditeľný minimálny až veľmi výrazný. Vyskytuje sa vďaka odchýlkam v uhle pavilónových faziet, ktoré sú dlhšie ako širšie a to má za následok malé množstvo svetla presahujúceho cez diamant. Fazety sú striedavo svetlé a tmavé ako diamant, podľa zdroja svetla, ale v prípade diamantov s motýlím efektom niektoré aspekty zostávajú relatívne tmavé, bez ohľadu na pohyb.

Hrúbka rundisty:
Šírka rundisty diamantov sa pri modifikovaných tvaroch mení omnoho viac, než u round/okrúhleho briliantu. Napríklad markíza, slza a srdce mávajú tenkú rundistu a sú extrémne tenké na koncoch. Stáva sa, že štrbina medzi dvoma polovicami v tvare srdca môže byť tenšia a tvar princess, ktorý má hranaté rohy, môže mať veľmi tenkú rundistu. Vo všeobecnosti sa snažíme zabrániť pritenkej rundiste (z dôvodu vylamovania sa faziet) a taktiž prihrubej (z dôvodu udržania nadmernej hmotnosti na úkor veľkosti diamantu).

STUPŇOVÉ TVARY

TVAR EMERALD (SMARAGD)
BrusExcelentnýVeľmi dobrýDobrýPriemernýSlabý
Hĺbka %58 do 6555 do 7052 do 7550 do 80>50 alebo <80
Tabuľa %60 do 6559 do 7056 do 7553 do 79>53 alebo <80
SymetriaDobrý až excelentnýDobrý až excelentnýDobrý až excelentnýPriemerný až excelentnýSlabý až excelentný
LeštenieDobrý až excelentnýDobrý až excelentnýDobrý až excelentnýPriemerný až excelentnýSlabý až excelentný
TVAR ASSCHER (ASSCHEROV TVAR)
BrusExcelentnýVeľmi dobrýDobrýPriemernýSlabý
Hĺbka %58 do 6555 do 7052 do 7550 do 80>50 alebo <80
Tabuľa %60 do 6559 do 7052 do 7550 do 80>50 alebo <80
SymetriaDobrý až excelentnýDobrý až excelentnýDobrý až excelentnýPriemerný až excelentnýSlabý až excelentný
LeštenieDobrý až excelentnýDobrý až excelentnýDobrý až excelentnýPriemerný až excelentnýSlabý až excelentný

Stupňové tvary majú šikmé štvorstranné fazety, ktoré sú brúsené pod tabuľou a paralelne k rundiste diamantu. Ich rohy sú všeobecne brúsené ako pravouhlé, čo môže spôsobiť slabnutie faziet a tým aj prasknutie diamantu. Výhodou stupňových tvarov je, že zachovávajú väčšiu hmotnosť surového diamantu ako okrúhly briliantový tvar, na druhej strane sú však viac viditeľné inklúzie a nedostatky diamantu. Vzhľadom k tomu, že pavilón a koruna sú pomerne plytké, stupňovo brúsené diamanty nie sú vo všeobecnosti až také iskrivé ako okrúhle brúsené diamanty, zvýrazňujú skôr čistotu a transparentnejší vzhľad.

Zmiešaný brus

TVAR CUSHION (TVAR VANKÚŠIK)
BrusExcelentnýVeľmi dobrýDobrýPriemernýSlabý
Hĺbka %62 do 6858 do 7057 do 7556 do 80>56 alebo <79
Tabuľa %58 do 6556 do 7054 do 7553 do 79>53 alebo <80
SymetriaDobrý až excelentnýDobrý až excelentnýDobrý až excelentnýPriemerný až excelentnýSlabý až excelentný
LeštenieDobrý až excelentnýDobrý až excelentnýDobrý až excelentnýPriemerný až excelentnýSlabý až excelentný

Cushion (Vankúšik) tvar je najčastejší zmiešaný tvar, ktorý kombinuje prvky z oboch tvarov - modifikovaného a stupňového - za účelom zachovať karátovú hmotnosť (stupňový tvar) a brilanciu (modifikovaný tvar). Koruna je vytváraná podobne ako u briliantového tvaru a pavilón ako pri stupňovom tvare. Hoci zmiešané tvary sú relatívne nové, historicky siahajú až do roku 1960.

Cushion brus

Cushion je jedným z najmenej jednotných diamantových tvarov a vytvára sa v rôznych variantoch. Všeobecne môžeme rozdeliť tento tvar do dvoch kategórií: na cushion briliantový tvar a cushion modifikovaný briliantový tvar.

Historické tvary

Existuje aj celá rada historických diamantových tvarov, ktoré zostávajú populárne ako klasické štýly diamantov.
Delíme ich na:

Starý tvar:
štvorcový tvar diamantu s jemne zaoblenými rohmi a fazetami briliantového štýlu. Koruna je typicky vysoká, ale tabuľka je malá, pričom kulet je dosť veľký, aby bol viditeľný z hornej časti kameňa.

Starý európsky tvar:
je štvorcovým tvarom diamantu taktiež s briliantovými fazetami a jemne zaoblenými rohmi. Atribúty diamantu sú brúsené podobne ako u starého tvaru.

Tvar Ruže:
v tomto tvare sú fazety geniálne usporiadané do skupín, ktoré tvoria diamant, ktorý pripomína otvorený púčik. Brus ruže sa obvykle skladá z 12 alebo 24 trojuholníkových faziet, ktoré sa rozvetvujú z jedného bodu. Koruna je nadvihnutá a diamant nemá pavilón. Tento tvar stratil svoju popularitu na začiatku 20. storočia kvôli nedostatočnému lesku.

Historické brusy