Symbolika šperkov: Spomienky ukryté v medailóniku vám zostanú navždy

Medailónik nie je len štýlový doplnok. Tento špeciálny otvárací prívesok navždy uchová spomienky na okamihy, emócie alebo osoby, ktoré majú vo vašom živote dôležité miesto. Patrí do kategórie symbolických náhrdelníkov s hlbokým významom, ktoré nikdy nevyjdú z módy. Zaujíma vás, v čom spočíva čaro medailónikov, aká je ich história a čo všetko do nich môžete ukryť? Nielen to sa dozviete v nasledujúcom článku.

Medailóniky sa hodia každému

Ide totiž o dokonale personalizované šperky, ktorých výslednú podobu vytvárajú saminositelia alebo tí, ktorí medailóniky darujú. Ak teda neviete, ako vybrať správny náhrdelník pre vás či vašich blízkych, medailónik je vďaka svojej všestrannosti tým pravým tipom na darček pre každého. V našej ponuke medailónikov nájdete krásne modely z recyklovaného zlata v žltom, bielom či ružovom odtieni. Nemenej kvalitný a súčasne cenovo priaznivý variant predstavujú strieborné medailóniky, ktoré sú potiahnuté tenkou vrstvou ródia. Tento ušľachtilý kov dodáva strieborným kúskom vysoký lesk a dlhotrvajúcu odolnosť voči korózii alebo poškriabaniu.

Srdiečkový medailón zo striebra s diamantom Lolie
Otvárací medailónik v tvare srdca Lolie z vysoko lesklého ródiovaného striebra.

Medailóniky patria k obľúbeným dedičným šperkom, ktoré sa v rodinách odovzdávajú z generácie na generáciu. A ak to tak vo vašej rodine zatiaľ nie je, začnite túto dôležitú tradíciu niektorým modelom od Eppi. Môžete si vybrať z mnohých dizajnov a tvarov. Okrem minimalistických kúskov sme pre vás vytvorili aj medailóniky ozdobené diamantmi a gravírovaním ľubovoľného textu s výberom fontu podľa vášho priania.

Otvárací medailónik na krk v tvare srdca patrí k obľúbeným darčekom pre ženy z lásky, zatiaľ čo medailónik s motívom rozprávkovej víly poteší vaše deti, najmä ak máte doma malú princeznú parádnicu.

Strieborný otvárací medailón so vzorom Raul
Strieborný oválny medailónik Raul s motívom inšpirovaným prírodou.

História medailónu: Od ochranného talizmanu po pietny šperk

Súčasnosná podoba medailónikov sa pravdepodobne vyvinula zo starovekých amuletov, ktoré sa používali na ochranu pred chorobami, nebezpečenstvom a zlom všeobecne.

    • V 14. a 15. storočí existovali okrem klasických medailónikov na krk aj prstene a brošne s funkciou medailónov. Nosili ich muži aj ženy a schovávali do nich nielen vystrihnuté portréty, ale aj bylinky, vzácne drahokamy alebo iné predmety – a rovnako ako v staroveku ich považovali za ochranné talizmany. Okrem toho sa nosili aj tzv. aróma medailóniky, ktoré mali vnútri látky napustenú vonnú esenciu, a plnili funkciu parfému. Občas sa tiež stávalo, že niekto do medailónika ukryl jed, čím z neho vytvoril vražedný nástroj.

      • Po smrti anglického kráľa Karola I. v 16. storočí sa v medailónikoch jeho priaznivcov udomácnila jeho podobizeň. To odštartovalo trend smútočných alebo aj pietnych šperkov, ktorých obľuba vzrástla aj v nasledujúcom storočí a stalo sa tradíciou, že ľudia nosili medailóniky s fotografiami blízkych zosnulých. Okrem toho vznikali aj šperky podobné medailónikov, do ktorých sa dal schovať popol z milovaného človeka. Tie sa dajú zohnať dodnes.

        • Populárnym a nevyhnutným módnym doplnkom sa medailóniky stali vo viktoriánskej ére, kedy princ Albert daroval svojej manželke, kráľovnej Viktórii, náramok s ôsmimi medailónikmi, v ktorých boli pramienky vlasov každého z ich potomkov. Dámy vtedy nosili medailóniky na retiazkach ako dnes, ale tiež na zamatových stuhách. Keď potom princ Albert zomrel a kráľovná Viktória začala nosiť špeciálny medailónik na jeho počesť, trend smútočných šperkov sa ešte posilnil.

        • V polovici 18. storočia sa medailóniky používali na identifikáciu adoptovaných detí, ktoré boli odobraté nevydatým ženám a umiestnené v sirotincoch. Tieto medailóniky mali dve časti: na jednej bola fotka dieťaťa a na druhej matky. Keď sa matka vrátila a predložila svoju časť šperku, mohla dieťa získať späť do opatery. Okrem toho sa do popredia dostali medailóniky v tvare srdca ako darček z lásky, ktorý obsahoval portrét alebo pramienok vlasov milovanej osoby.

        • V 19. storočí vynašiel muž menom Louis Daguerre tzv. daguerrotypiu, čo bol vôbec prvý typ fotografického procesu. Každá daguerrotypia predstavovala jedinečný obrázok na postriebrenom medenom plechu, ktorý sa vložil do medailónu. A s príchodom klasickej fotografie nastal „medailónkový boom“, keďže boli dostupnejšie ako dovtedy.

        • Počas 1. a 2. svetovej vojny dostávali muži, ktorí šli bojovať, medailóniky s fotkami svojich manželiek, matiek alebo deti. Ženy naopak nosili medailóniky s podobizňami svojich mužov a čakali, kým sa im vrátia späť. Medailóniky sa už vtedy vyrábali zo zlata a striebra, ale aj z lacnejších materiálov ako je drevo alebo slonovina. A boli tiež obľúbené, pretože sa predávali aj na poštách, aby sa dali ľahko poslať na vojnové bojiská.

Strieborný otvárací medailón Jutta
Strieborný otvárací medailón Jutta zaujme jemným ozdobným gravírovaním na prednej strane.
Strieborný otvárací medailón Jutta
Medailónik môžete otvoriť a vložiť doň napríklad fotku vášho blízkeho človeka.

Do medailónika sa hodí nielen fotografia

Ak ste si už vybrali ten pravý medailónik, čaká vás dôležitý krok – výber predmetu, ktorý doň schováte. Preto sme si pre vás pripravil osem nápadov, čo do tohto šperku vložiť:

  1. Fotografia manžela, partnera, rodičov, detí, priateľov a iných blízkych osôb je najpopulárnejšou voľbou väčšiny nositeľov medailónov.

  2. Kúsok čipky zo závoja alebo svadobných šiat ako pripomienka vášho výnimočného dňa, kedy ste si povedali áno.

  3. Odtlačok prsta vášho dieťaťa, ktoré tak budete mať stále pri srdci.

  4. Papierik s vašim osobným cieľom, aby ste ho mali vždy na pamäti.

  5. Fotografia obľúbeného miesta, ktoré ste navštívili alebo túžite vidieť.

  6. Obrázok vášho milovaného chlpatého kamaráta.

  7. Dátum, ktorý je pre vás dôležitý – či už sú to narodeniny blízkeho človeka, výročie alebo čokoľvek iné.

  8. Do medailónika sa skvelo hodia aj vaše obľúbené texty piesní alebo najrôznejšie citáty obľúbených autorov. Inšpirovať sa môžete napríklad našim článkom s najkrajšími citátmi a posolstvami z knihy Malý princ.

Oválny otvárací medailón zo striebra Mirela
Oválny otvárací medailón zo striebra Mirela s gravírovaním na prianie.
Oválny otvárací medailón zo striebra Mirela
Jednoduchý otvárací medailónik na uloženie fotky alebo inej dôležitej drobnosti.

Ako vložiť fotku do medailónika?

Vezmite si pauzovací papier alebo obyčajný obrúsok, položte ho na otvorený medailónik a obyčajnou ceruzkou obtiahnite vnútornú časť medailónika, ktorá je určená na vloženie fotky. Vzniknutý obrys vystrihnite.

  • Ak ešte nemáte vytlačenú fotku na vloženie do medailónika, môžete si jej veľkosť upraviť podľa ľubovôle napríklad v jednoduchom a bezplatnom grafickom nástroji Canva. Určite dbajte na to, aby zmenšená fotka bola kvalitná a v maximálnom možnom rozlíšení.

  • Po vytlačení stačí na tú časť fotky, ktorú chcete vložiť do medailónika, priložiť vašu šablónu z pauzovacieho papiera alebo obrúska, podľa ktorej fotku ľahko vystrihnete.

  • Teraz fotku vložte do medailónika a dielo je na svete!
TIP: Ak chcete, aby vám obrázok v medailóniku vydržal čo najdlhšie, je dôležité ho chrániť pred vlhkosťou a prachom. Preto ho odporúčame prekryť priehľadnou samolepiacou fóliou alebo zalaminovať (túto službu ponúka takmer každé kopírovacie centrum).
Strieborný otvárací medailón v tvare srdca Blanche
Dajte najavo svoje city prostredníctvom medailónika v tvare srdca.

Čistenie zlatého alebo strieborného medailónika

Rovnako ako ostatné šperky aj o medailóniky sa treba starať. Po každom nosení ho očistite špeciálnou čistiacou handričkou, ktorú prikladáme ku všetkým objednávaným šperkom. Z času na čas ho môžete vyčistiť pomocou jednej z metód, ktoré nájdete v našom článku Ako správne čistiť šperky. Než sa ale pustíte do „akcie“, nezabudnite z medailónika vybrať fotku alebo iný predmet, pretože by sa mohli poškodiť. A ak sa vám do domáceho čistenia nechce, vždy sa môžete obrátiť na nás. Ku každému klenotu (medailóniky nevynímajúc) totiž automaticky poskytujeme doživotný servis a čistenie raz ročne úplne zadarmo.

  • Srdiečkový medailón zo striebra s diamantom Careah
    Srdiečkový medailón zo striebra s diamantom Careah
  • Zlatý medailón s gravírom vašej voľby Lacerta
    Zlatý medailón s gravírom vašej voľby Lacerta
  • Strieborný otvárací medailón so vzorom Raul
    Strieborný otvárací medailón so vzorom Raul
  • Srdiečkový medailón zo striebra s diamantom Lolie
    Srdiečkový medailón zo striebra s diamantom Lolie
  • Strieborný medailón s diamantom Dalisia
    Strieborný medailón s diamantom Dalisia
  • Strieborný otvárací medailón Jutta
    Strieborný otvárací medailón Jutta

Medailóniky

Newsletter

Okrem článkov ponúkame aj množstvo akcií, zliav a súťaží.

Chcete o nich vedieť ako prvý? Stačí sa prihlásiť k nášmu newsletteru.

Emailovú adresu ste nezadali správne.

Musíte súhlasiť s podmienkami.

Témy, o ktorých píšeme

  • Čítať túto tému

    Všetko o šperkoch

  • Čítať túto tému

    Zásnuby

  • Čítať túto tému

    Všetko o svadbe

  • Čítať túto tému

    Ako na darčeky