Tvar diamantu baguette (bagetový)

Diamant – najlepší priateľ ženy. Diamanty sú tak ako aj ženy rôznorodé. Každý diamant v sebe ukrýva svoj príbeh. Diamanty sa neukážu v celej svojej kráse v neopracovanom stave, musia byť vybrúsené a vyleštené, aby odhalili všetky svoje pôvaby, vďaka ktorým sú tak preslávené a cenené. Brúsia sa do niekoľkých základných tvarov, ktoré sú odlišné, unikátne a charakteristické pre každý brus. Tvar poukazuje na hlavnú líniu diamantu a umocňuje tak krásu hotového šperku.


Klasické a univerzálne guľaté brilianty predstavujú viac než polovicu všetkých predaných diamantov na svete. V súčasnosti ale nadobúdajú popularitu tiež neobvyklé a výstredné tvary ako markíza (marquise) a princezná (princess). Výber diamantového tvaru by mal byť úzko spojený s osobou, ktorej bude diamant patriť. Okrem skutočnosti, že každý tvar nadchne iný typ osobnosti, je každý kameň tiež vyrezaný veľmi starostlivo a s matematickou presnosťou. To pomáha vyniknúť tým najlepším vlastnostiam diamantu.

Každý diamantový brus má svoje miesto v klenotníkovej dielni. Hoci bagetový (baguette) tvar nie je vo väčších veľkostiach príliš rozšírený, má jedinečné vlastnosti, ktoré ho nenechávajú zabudnutý na kraji klenotníckeho spektra. Jeho označenie pochádza z francúzskeho pomenovania dlhej tyče. Svojím obdĺžnikovým tvarom a stupňovitým brusom pripomína smaragdový (emerald) a Asscher brus. Je dôležité si uvedomiť, že bagetový (baguette) tvar nepodtrhuje iskru a brilantnosť kameňa, ale zvýrazňuje jeho lesk, preto sa hodí skôr ako doplnkový prvok.

Baguette (bagetový)

1. Základné informácie
Unikátne vlastnostiFazetyPomer (výška- šírka)PôvodNázor odborníka
Jednoduchý tvar stupňovitého (step) brusu je typický predovšetkým pre menšie kamene.zvyčajne 14Optimálny pomer je 1,5 : 1, prijateľné je aj rozmedzie pomeru 1,5 -2,5.Objavuje sa v 20.-30. rokoch 20. storočia a odráža populárne geometrické štýly.Optimalizuje karátovú váhu a odhaľuje inklúzie a nedokonalosti kameňa.
2. Vlastnosti

Baguette diamant

Bagetový (baguette) tvar sa používa na diamanty a drahokamy, ktoré sú vo svojej surovej podobe dlhé a ploché. Stupňovitý a obdĺžnikový dizajn dokonale využíva hmotu neopracovaného kameňa a minimalizuje zníženie karátovej hmotnosti. Najčastejší pomer strán býva 1,5 : 1, ale dovolený je až pomer 2,5 : 1. Tento tvar netvorí veľké množstvo vybrúsených faziet (iba 14), preto sa zdá v porovnaní s okrúhlym (round brilliant) tvarom alebo markízou (marquise) mdlý a menej iskrivý. Výhodou však je štandardný symetrický tvar, ktorý dovoľuje spracovať kameň do presných rozmerov a vyleštiť ho do vysokého lesku.

3. História
História

Pôvod bagetového (baguette) tvaru sa datuje do 20.-30. rokoch 20. storočia, keď v architektúre dominovali rovné a čisté línie. Tie v dobách Art deca a secesie prenikli aj do šperkárstva a spopularizovali jednoduché geometrické dizajny a pravé uhly. Klenotníci odvážne opustili okrúhly briliantový (round brilliant) brus a nechali sa inšpirovať strohosťou antiky. Traduje sa, že bagetový (baguette) tvar znovuobjavil Cartier v roku 1912 a jeho vzhľad odvodil od šperkov a malieb z polovice 16. storočia, keď sa podobne brúsené kamene označovali ako Hogback alebo Dos d'âne.

4. Rada odborníka
Rada odborníka

Jednoducho sa dá bagetový (baguette) tvar popísať ako pyramída s urezanou špičkou. Stupňovitý brus zvýrazňuje lesk, bledosť a čistotu kameňa, ale nedokáže prebudiť jeho vnútorný oheň. Dobrý bagetový (baguette) dizajn určuje niekoľko kategórií: pomer dĺžky a šírky strán, symetrie a zoradenia faziet, vyleštenia a čistoty diamantu, pretože tento tvar neskrýva žiadne chyby ani inklúzie kameňa, a samozrejme tiež lesk, priehľadnosť, lom a odraz svetla. Pre svoju súmernosť sa využíva predovšetkým na zdobenie hodiniek, ale aj ako bočný kameň na prsteňoch či príveskoch a vytvára eternity prstene a tenisové náramky. Bagetové (baguette) diamanty sa skvelo hodia ku smaragdovému (emerald) tvaru alebo k tvaru Asscher.